Последни новини
Home / Законът / Съдийската и прокурорската колегии възстановиха членовете си на длъжностите, заемани от тях преди избора им във ВСС

Съдийската и прокурорската колегии възстановиха членовете си на длъжностите, заемани от тях преди избора им във ВСС

Defakto.bg

Те продължават да работят като членове на сегашния съдебен съвет

На две извънредни заседания поотделно  Съдийската и Прокурорскта колегия  на  Висшия съдебен съвет одобриха  молбите  на съдиите и прокурорите, членове на ВСС за възстановяване на  длъжностите, които са заемали като магистрати преди избора им в съвета. Никой от магистратите не гласува за себе  си.

Възстановяването е от  датата на встъпване  в длъжност на членовете на новия състав на ВСС от професионалната и парламентарнта квота. Дотогава съдиите и прокурорите с подсигурени работни места,  продължават да изпълняват задължнията си като членове на ВСС.

Днешното решение на съвета бе прието след като  Конституционния съд  одобри безсрочен мандат за Инспектората към ВСС , а като тълкувателен акт стана ясно, че  от него  могат да се ползват и членовете на сегашния състав на съвета.  Тоест, всички членове на сегашния съдебен съвет с изтекъл мандат,  остават на  постовете си след 3 октомври 2022 г., когато срокът на ВСС изтече.

До решението на КС пък се стигна след като Народното събрание не изпълни задължението си да  избера нови  членове на Инспектората и 11 души за новия ВСС. Не избра и двама съдии за Конституционния съд. Не и ясно кога парламентът ще постигне квалифицирано  мнозинство от 160 гласа за избора в Инспектората и ВСС.

След оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. членовете на Съдийската колегия в момента са десет.

Във Върховния касационен съд бяха  възстановени Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Севдалин Мавров. На Керелска и Мавров предстои пенсиониране през следващата и по следващата години.

Атанаска Дишева се връща  във Върховния административен съд.  За нея председателят ва ВАС Георги Чолаков предложи да бъде изрично уточнено, че тя се  връща във Втора колегия на съда, но заради досегашната практика на ВСС,  мнозинството не го подкрепи.

Стефан Гроздев  се възстановява в  Софийския апелативен съд,  там отива и Драгомир Кояджиков, който преди това беше съдия в закрития Апелативен специализиран наказателен съд.

Даниела Марчева бе  възстановена в Софийския градски съд.

Боян Магдалинчев и Вероника Имова  имат навършени 65 години и по закон не могат да се върнат като магистрати.

СК не гласува за Боян Новански, който е  адвокат.

Членовете на Прокурорската колегия също взе решение по молби на членове на ВСС за възстановяване на длъжност, на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за съдебната власт. Считано от датата на встъпване в длъжност на членовете на новия състав на Висшия съдебен съвет, се възстановяват:

          Георги Кузманов – на длъжността „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Бургас.     Огнян Дамянов – на длъжността „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Разград,       Пламен Найденов – на длъжността „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Перник,            Евгени Иванов – на длъжността „прокурор“ във Военно-апелативна прокуратура,   Стефан Петров – на длъжността „следовател“ в Национална следствена служба,  Гергана Мутафова – на длъжността „прокурор“ в Районна прокуратура – Пловдив с място на работа – съдебния район на Районна прокуратура – Пловдив,    Йордан Стоев – на длъжността „прокурор“ в Апелативна прокуратура – София,      Калина Чапкънова – на длъжността „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Бургас, Светлана Бошнакова – на длъжността „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура.

Към длъжностите са  добавени и рангове на прокурор във ВКП и ВАП,  а на Стефан  Петров с ранг на следовател в НСлС, считано от датата на встъпване в длъжност на новите членове на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.