Последни новини
Home / Законът / В писмо до всеки депутат от 48-ото НС Гешев предлага да бъде поканен за съдействие по въпросите на законността (допълнена)

В писмо до всеки депутат от 48-ото НС Гешев предлага да бъде поканен за съдействие по въпросите на законността (допълнена)

Defakto.bg

Продължават опитите на главния прокурор Иван Гешев да предизвика политиците за единодействие  с прокуратурата в името на сигурността, стабилността и просперитета на нацията.   В писмо, изпратено до  всеки един от 240-те избрани за народни представители в 48-ото Народно събрание, гл. прокурор отправя призив за диалог между институциите и спешна правосъдна  реформа за овладяване на престъпността.

Българските институции, като двигател на държавата, следва да действат единно и с необходимата отговорност за защита на националния интерес, пише  Гешев. „Имам готовност, след сформиране на парламентарните групи, да се отзова при първа възможност на покана от Ваша страна за обсъждане на необходимите промени за преодоляване на предизвикателствата пред законностга и справедливостта„.

Публикуваме автентичния текст на писмото без преразказване.

Обръщението в писмото е:

ДО

Г-Н

ИЗБРАН ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ  В 48-0 НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН

Обръщам се към Вас, в качеството Ви на народен представител в законодателния орган на парламентарната република. Основните демократични принципи на правовата държава и разделението на властите предполагат, освен упражняване на взаимен контрол, и активно взаимодействие между всички държавни институции.

За съжаление, Прокуратурата на Република България отчита негативна тенденция при сътрудничеството в рамките на функционалната компетентност на органите на властта, достигащ до нива, неотговарящи на очакванията и потребностите на българските граждани. Това неминуемо води до уронване на устоите на държавността и демократичните стандарти, както и до немотивирани атаки срещу държавните институции, и в частност съдебната власт.  Неизбежен резултат от това са заниженото доверие на обществото в институциите, ръстът на престъпността и дестабилизацията на обществения сектор, видими за всеки български гражданин.

В момент, когато пред българското общество стоят множество опасности, породени от водената в близост от държавната граница война, икономическата и социална криза, българските институции, като двигател на държавата, следва да действат единно и с необходимата отговорност за защита на националния интерес на българските граждани. Реални действия са възможни единствено при незабавно обединение на усилията на цялата държава в посока решаване на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки лични или конюнктурни интереси, в името на държавата и за постигане на очакваната сигурност, стабилност и просперитет.

Прокуратурата на Република България заявява своята готовност за активен диалог с всички институции в процеса по выстановяване на законността в държавата. Изразявам искрените си очаквания, че всеки един от народните представители, воден от чувството на дълг за защита интересите на българското общество, ще се вслуша и в гласа на българските магистрати, както и с оглед необходимостта от провеждането на задълбочена и всеобхватна съдебна реформа в спешен порядък. Реформа, която ще бъде насочена към намиране на решение на проблемите на обществото, свързани с българското правосъдие и повишаване на чувството за справедливост у българските граждани.

Като главен прокурор на Република България очаквам 48-то Народно събрание да се заеме незабавно и отговорно с проблемите в правосъдната система на страната ни. Имам готовност, след сформиране на парламентарните групи, да се отзова при първа възможност на покана от Ваша страна за обсъждане на необходимите промени за преодоляване на предизвикателствата пред законностга и справедливостта.  Само широк професионален дебат между институциите и гражданското общество, с участието на академичната и научната общност, може да гарантира сигурността на всички български граждани.

Убеден съм, че ние, представителите на институциите, не само заради конституционно установените ни правомощия, но и като част от българското общество, дължим това на държавата си.

С пожелание за успешен мандат в 48-0 Народно събрание!

С УВАЖЕНИЕ, ИВАН ГЕШЕВ,    ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РБ

Послепис: 

По – късно Гешев гласно повтори на  брифинг пред журналисти казаното в писмото до депутатите.  Мотивира се с това, че обича родината си. „Загрижен съм, защото сме изправени пред провал в борбата с престъпността и то в национален мащаб„, каза той.  Добави, че  и миграционният натиск непрекъснато расте – нелегалните мигранти са навсякъде. Повтори, че сме изправени  пред война, която се води близо до нашите граници и сме пред прага на тежка икономическа и социална криза при наближаваща зима. „Ние, които работим за държавата и в името на хората сме задължени да гарантираме сигурността им. Това е изцяло в нашите възможности, но спешно трябва да възстановим нормалното взаимодействие и диалог между институциите„,  каза той и подкани президента да положи усилия за това.

„Времето за политическо говорене изтече“, обобщи Гешев,  без да уточнява дали е работа на главния прокурор да определя темите на деня за политиците.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.