Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков преди старта на НС: Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени

Министър Зарков преди старта на НС: Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени

Defakto.bg
Крум Зарков

Това, което трябваше да напише Министерството на правосъдието бе написано. Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени, подчерта Зарков  преди старта на 48-ото Народно събрание утре.

„Планът за възстаняване и устойчивост не е само наименование на законите, а ангажимент за дълбоки реформи, с тирета вътре, които трябва да бъдат изпълнени. Този план е такъв, какъвто е. Депутатите ще се наложи да държат сметка за това, с което вече сме се ангажирали, за да не се окаже, че определен закон, чието заглавие отговаря на Плана, съдържанието му се разминава, което ще бъде пречка – няма да може да започне усвояването по прословутия втори транш“, заяви той пред БНР

По този план в различните му варианти са работили почти всички партии, допълни той.

Трябва да бъдем амбициозни и реалисти едновременно, подчерта Крум Зарков.

За краткото пребиваване в Министерството на правосъдието  Зарков и екипа му предложиха серия  зaĸoнoпpoeĸти сред които този зa  чacтния фaлит,  зa пpaвнaтa пoмoщ, зa мeдиaциятa, проектозакона за  пpoтивoдeйcтвиe нa ĸopyпциятa, cpeд лицa зaeмaщи виcши пyблични длъжнocти, за  ĸaдacтъpa и имoтния peгиcтъp и дp.   Създаден бе Съвет  по криминологични изследвания, намерението за което Зapĸoв обяви още при встъпване в поста.  Зaĸoнoпpoeĸтът зa пpoмeни в Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, който предвижда механизми за отговорност на главния прокуроро, изгoтвeн oт пpeдния eĸип нa МП,  в мoмeнтa минава на ревизия на  Beнeциaнcĸатa ĸoмиcия.

За антикорупционния закон министър Зарков коментира, че страната се е ангажирал да създаде независима агенция за корупцията по високите етажи на властта, която да има разследващи функции.

По отношение на конфликта на интереси – за да бъде ефективна и работеща, тази комисия трябва да се занимава само с едно нещо – обратното на това, което беше КПКОНПИ, събрала много различни процедури, много различни задачи на едно място. Крайно време е да поставим въпроса там, където е – корупцията по високите етажи на властта и наказателното ѝ преследване. Защото основната критика, която получаваме, е – няма осъдени.“

„Има различни видове популизъм. Напоследък в България се появи понятието наказателно-правен популизъм„, коментира правосъдният министър в предаването „Преди всички“.

Съветът за криминологични изследвания има за цел да изследва емпиричните данни, така че НК да стане ефективен, а наказателно-правният популизъм – да бъде смекчен, изтъкна той относно възстановяването на дейността на съвета.

Главният прокурор би трябвало да е най-обран в своите приказки, но не е така. Това замерване между институции за това кой е виновен, не знам на кого върши работа.“

Засега не изглежда въобще реалистично този състав на Висшия съдебен съвет за потърси отговорност от Иван Гешев, добави  още Зарков.

По думите му не конституционното решение, а бездействието на НС прави мандата на ВСС неограничен.

Засега нещата за съставяне на правителство не изглеждат оптимистично, каза министърът на правосъдието. Той уточни, че ако служебно правителство трябва да продължи да управлява, ще заяви дали би продължил да работи в него или ще се отдаде на каузата „БСП“.

„Битка не, но кауза имам. Този въпрос, ако ми бъде зададен, тогава ще търся и неговия отговор и ще го дам публично.“

Няма такова напрежение, каквото този синдикат се опитва да създаде и да изкара“, коментира  сигналите, които един от синдикатите в системата на местата за лишаване от свобода дава в публичното пространство. Според  министъра с добра организация никой няма да загуби, а всички ще спечелят при преминаване на 12-часов работен ден.

24-часова смяна за тези места, за които говорим, е голямо изпитание.“ Правосъдният министър увери, че ще се срещне със синдиката, от който твърдят, че се поражда напрежение в системата, но „натиск и заплаха не са неща, които могат да ни повлияят.“

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.