Последни новини
Home / Актуално / Спогодба: Румен Овчаров и Делян Добрев си стиснаха ръцете по съдебната „кавга“ за проекта „Белене“

Спогодба: Румен Овчаров и Делян Добрев си стиснаха ръцете по съдебната „кавга“ за проекта „Белене“

Defakto.bg
Бившите енергийни министри Делян Добрев и Румен Овчаров сключиха споразумение по съдебния спор за вреди след изказано мнение. Снимка:  Архив „168 часа“

Спецпрокуратурата тихомълком е  прекратила делото за умишлена безстопанственост срещу Делян Добрев

Бившите енергийни министри Румен Овчаров и Делян Добрев си стиснаха ръцете по спора за проекта „Белене“, а съдът одоби спогодбата им за прекратяване на понататъшната съдебна „кавга“ чрез взаимни отстъпки. Това показва одобреното споразумение между двамата от съдия Мариана Христова от Софийски градски съд.

През 2021 г. в предаването „Лице в лице“ Румен Овчаров заяви, че Делян Добрев като министър на енергетиката  „неправомерно и против държавния интерес е разделил 300 милиона евро с руската страна, като е извършил „далавера“ и „корупция“ по повод проекта „Белене“ .

За това твърдение  Добрев заведе гражданско дело  срещу Овчаров като поиска  да бъде осъден да му плати   50 000  лева за неимуществени вреди плюс законната лихва от дата  исковата молба – 01.07.2022 г.  до окончателното й изплащане.

В отговор Овчаров заяви, че  коментарите, които е направил са основани на известна му информация, съставляват оценки и мнения, изречени в условията на предизборна кампания, и не са целели да уронят честта и достойнството на ищеца.

Двамата обаче  стигат до решение да сключант спогодба, за  да избегнат последващо съдебно производство пред съответните съдебни инстанции, допълнителни разходи за съдебни разноски и адвокатски възнаграждения и се споразумяват да уредят  чрез взаимни отстъпки спора помежду си, четем в споразумението.

В спогодбата  Румен Овчаров изразява съжаление, че ищецът се е почувствал лично засегнат от изнесените твърдения, както и за претърпените неудобства във връзка с изявленията, направени от него по време на даденото интервю.

Поема ангажимент да заплати на Делян Добрев 1000 лева – половината от внесената държавна такса за завеждането на исковата молба, както и част от заплатеното адвокатско възнаграждение в размер на 2 436  лева с включен ДДС, което ще удостовери с платежно нареждане и фактура, като неразделна част от  споразумението.

Делян Добрев от своя страна обещава, че няма да търси репариране на причинени неимуществени вреди от изречените твърдения от Румен Овчаров.

Всяка от страните подписва спогодбата пред съда,  който след уверението им,  че последците от спора са уредени, прекратява съдебното производство.

Съдебната спогодба има сила на съдебно решение, влязло в сила и не подлежи на обжалване, отбелязва в заключение съдът.

 

 Давността решава всичко, което прокуратурата не успява

Адвокат Васил Василев, в дясно, настоява пред съда, че обвинението срещу клиента му трябва да бъде прекратено поради липса на престъпление, а не поради изтекла давност.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров вече не е обвиняем по делото за строежа на АЕЦ “Белене” заради изтекла давност – това съобщи в началото на годината в. “Сега”.  Адвокатът му  Васил Василев обаче оспорва пред  съда основанието за прекратяване, като настоява, че  прокуратурата трябва да прекрати делото поради липса на престъпление, а не заради изтеклата давност.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта „АЕЦ Белене“ трима бивши министри – Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.

Обвинителният акт бе подготвен от прокурор  Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура и внесен в спецсъда през февруари 2021 г.  Тогава се разбра, че от  разследването е изпаднал Делян Добрев. Прокуратурата обясни, че той няма обвинение, но срещу него са отделени материали, но за тях тогава нищо повече не се чу.

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърдеше, че  последователно като министри на икономиката и енергетиката през 2006 – 2007 г. не са упражнили достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян, на които било възложено управлението и разпореждането на обществено имущество, при сключване на споразумение и на рамков договор и от това са последвали значителни щети за НЕК. Тези деяния бяха квалифицирани от прокурора като безстопанственост.

Бившите енергийни министри Петър Димитров и Румен Овчаров

Спецсъдът обаче върна делото на спецпрокуратурата, защото откри серия от пропуски в обвинителния акт – няма описание на каквито и да е  конкретни действия на обвиняемия Румен Овчаров, с които той е  осъществил безстопанственост, посочи съдът.  Цитирани са само законови норми и е декларирано, че Овчаров е извършил престъпление. „Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ „Белене“ от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях„, обясниха съдиите.

Прокуратурата не е посочила дори минимална конкретика и това пречи да се разбере за какво е обвинен Овчаров и срещу какво да се защитава. Не е ясно и как се е движело делото за АЕЦ „Белене“ срещу другите обвиняеми след отпадането на обвинението на Овчаров.  През  2022 г. се очаква  да изтече давността за наказателно преследване и на бившия енергиен министър Петър  Демитров.

След връщането на делото на спецпрокуратурата, разследването срещу Делян Добрев още не е приключило и предстоят още някои следствени действия, обясни  през февруари т.г.   говорителят на спецобвинението Христо Кръстев.
Нищо повече не изтече от спеца преди закриването му.

На „довиждане“ спецпрокуратурата без шум прочисти обвиненията на Делян Добрев 

От изследване на Антикорупционния фонд за наказателното преследване по високите етажи на властта  научаваме, че обвинението  за умишлена безстопанственост на Делян Добрев като министър на икономиката, енергетиката и туризма, е прекратено от спецпрокуратурата през април 2022 г. (пр. преписка 2293/20 г.)

Прокуратурата не е предоставила копие от акта за привличане на Добрев като  обвиняем, нито информация за хода на разследването или за неговото прекратяване, пише в анализа.

Срещу него не е внесен обвинителен акт за разлика от другите високопоставени длъжностни лица, разследвани за злоупотреби около проекта „АЕЦ Белене“ (вж. 9.,10., 31. и 32.).

Причините за отделянето му от другите обвиняеми остават неизвестни.

Неизвестни остават и мотивите за прекратяването на наказателното производство срещу Добрев.

Той самият не  е обжалвал акта на прекратяването.  Пито – платено.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.