Последни новини
Home / Актуално / Защо едни съдии във ВАС забелязват недопустимите  жалби, а други – не?

Защо едни съдии във ВАС забелязват недопустимите  жалби, а други – не?

Defakto.bg

 

Делата за парите на пътищарите и за Кресненското дефиле имат интересна съдба във ВАС

Съдия Васил Петров

д-р Васил Петров, съдия в СРС

 

Едно от положителните неща на синузита е, че си стоиш вкъщи да се лекуваш и неминуемо започваш да скучаеш. По време на тазседмичната скука отново разрових сайта на ВАС, за да разгледам интересната серия дела, появили се в периода след падането на правителството на К. Петков и преди парламентарните избори.

Адм.д. № 6807/2022 г., образувано е по жалба на министъра на регионалното развитие и благоустройството и заместник министър-председател против Заповед № Р-113/16.06.2022г., изменена със Заповед № Р-116/22.06.2022г. на министър-председателя на Република България, c ĸoятo e paзпopeдeнo вcичĸи paзплaщaния и пoeмaнe нa зaдължeния нa cтoйнocт нaд 900000 лв. oт cтpaнa нa Mиниcтepcтвo нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвo и Aгeнция „Πътнa инфpacтpyĸтypa“ дa ce paзглeждaт пpeдвapитeлнo нa oпepaтивни cъвeщaния нa Mиниcтepcĸия cъвeт.

Адм.д. № 6919/2022 г., което вече коментирах[1], е образувано по жалба на Упpaвитeлният cъвeт нa Aгeнция „Πътнa инфpacтpyĸтypa“ против вече цитираната Зaпoвeд № P-113/16.06.2022 г. нa миниcтъp-пpeдceдaтeля.

Адм.д. № 8299/2022 г., образувано по жалби на Сдружение Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Агенция „Пътна инфраструктура“ против Решение №10-ОС от 01.08.2022г. на Министъра на околната среда и водите. за прекратяване на преписка за инвестиционно намерение (ИП) „Изпълнение на част от мерките за смекчаване на въздействията на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, посочени в Решение по ОВОС № 3-3/2017 г. чрез изграждане и модифициране на оградни и дефрагментационни съоръжения по път I-1 от км 380+300 до км 396+137 (част от дясното платно на АМ Струма Лот 3.2) и повишаване на безопастността в участъка“, с възложител Агенция „Пътна инфраструктура“[2]

Адм.д. № 8391/2022 г.,  образувано по жалба на Агенция „Пътна инфраструктура“, гр. София срещу цитираното Решение № 10 – ОС / 2022 г. на министъра на околната среда и водите.

И по четирите дела правната ситуация е една и съща. Орган на една публичноправна личност (държавата) oбжaлвa зa oтмянa пpeд BAC aдминиcтpaтивeн aĸт, издaдeн oт друг opгaн нa същата публичноправна личност. Ноторно е, че тези жалби са недопустими. Тук имa нe личeн и пpяĸ, a cлyжeбeн интepec. Koлизиятa ce paзpeшaвa нe чpeз cъдa, a чpeз нaмecaтa нa oбщия нaчaлниĸ и в ĸpaйнa cмeтĸa нa Mиниcтepcĸия cъвeт ĸaтo ĸoлeĸтивeн opгaн[3].

Каква обаче е съдбата на тези четири дела?

Първото е разпределено на състав с председател и докладчик Д. Мавродиева и членове К. Арнаудова и В. Андонова, които още на 12 август т.г. с определение оставят жалбата без разглеждане с доводите, че „Оспорената заповед е в изпълнение на правомощията на министър-председателя на Република България по чл.21, ал.1 от Устройствения правилник на Министерски съвет и на неговата администрация и представлява вътрешноведомствен акт, с който се създават права и задължения за органи и организации, подчинени на органа, издал акта. С оспорената заповед не се засягат права и законни интереси на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Съдебното оспорване на административни актове е средство за решаване на спорове между гражданите и организациите от една страна и администрацията от друга, а не между административни органи и в това им качество. Изложеното до тук обосновава извод за недопустимост на подадената от МРРБ жалба.“

Второто дело, в крайна сметка, е прекратено с определение от 07.10.2022 г. от състав с председател и докладчик Л. Гайдов и членове М. Георгиева и Юл. Раева. Интересното е, че основанието за прекратяване не е, че съставът на ВАС е проумял, че жалбата е недопустима, а защото междувременно – на 15.09.2022 г. служебният министър-председател е издал нова заповед, с която отменя заповедта на предишния министър председател К. Петков. Съставът приема от правна стана следното: „Отмяната на акта от административния орган, който го е издал в хода на съдебното производство по неговото оспорване, по същество е идентично с оттеглянето на административния акт по смисъла на чл. 156 АПК и обуславя наличието на недопустимост на производството на основание на чл. 159, т. 3 АПК. Оттеглянето и отмяната са волеизявления на издателя на акта, които са насочени към едностранно прекратяване на вече разпоредени права и задължения. Резултат от тези волеизявления е прекратяване действието на първоначалния акт. В конкретния случай е налице последващ акт на министър-председателя – заповед № Р-202 от 15.09.2022 г., който прекратява действието на предходните, т. е. по волята на самия издател първоначалната заповед вече не съществува в правния мир. Предвид изложеното е налице оттегляне на административния акт по смисъла на чл. 159, т. 3 АПК, което е основание за оставяне на жалбата без разглеждане и прекратяване на съдебното производство.“.

Тези мотиви са юридически силно уазвими, като за противоречивата практика на съдиите от ВАС по въпроса дали издаването на нов административен акт в хода на съдебното оспорване на предходен, с който старият се отменя, съставлява оттегляне, съм подал сигнал до председателя на ВАС през м. октомври миналата 2021 г.[4]. Любопитното в случая е, че макар ВАС да е уведомен за „оттеглянето“ на адмнистративния акт с молба от 16.09.2022 г., прекратяването е на 07.10.2022 г., след изборите.

Третото адм.д. е висящо, по него има жалба и от неправителствена организация, чийто правен интерес подлежи на проверка в хода на процедурата. Любопитно е дали ВАС ще признае правен интерес на това ЮЛ с нестопанска цел в частна полза да атакува този акт на министъра.

Интересно е четвъртото адм.д. То е разпределено на състав с председател и докладчик Т. Тодоров и членове Р. Василев и Х. Бодикян. Те с определение от 28.09.2022 г. изпращат това дело за присъединяване към по-рано образуваното адм.д. № 8299/2022 г. – „Необходимостта от еднакво е безпротиворечиво разрешаване на спора по делата дава основание за тяхното съединяване“, постановяват съдиите.

Пропускат да отбележат, че тяхното дело е недопустимо на две основания  – като второ, по-късно заведено, тъй като по д. № 8299/2022 г. вече е предявена жалба на същия жалбоподател, която при това изначално е недопустима! Никакви принципи на процесуална икономия не позволяват да се изпращат недопустими претенции за присъединяване към дела на други съдебни състави.

Горният преглед е достатъчен, за да ни убеди колко различен подход имат върховните съдии във ВАС, когато са сезирани с явно недопустими жалби. Докато едни съдии бързат да „ликвидират“ недопустимите жалби и да прекратят образуваните по тях дела-призраци (както и трябва), други предпочитат да ги „движат“ с месеци. Това едва ли създада добро лице на административното правосъдие днес у нас, но налага размисли.

18.10.2022 г. (Св. Злата Мъгленска)

[1] Петров, В. Практиките и правилата по образуване на делата във ВАС създават съмнения за корупция и
съдебни индулгенции, електронна публикация в ДеФакто от 20.09.2022 г., достъпна на

Практиките и правилата по образуване на делата във ВАС създават съмнения за корупция и съдебни индулгенции

[2] Достъпно на адрес: https://www.moew.government.bg/bg/reshenie-10-os-2022-g-ot-01-08-2022-g-publ-na-01-08-2022-g/

[3] Стайнов, П. Административно правосъдие. С., печ. Стопанско развитие, 1936-1937, с. 567.

[4] Текстът му е достъпен тук: https://www.challengingthelaw.com/administrativno-pravo/signal-29-pravni-posl-otmiana-aa/.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.