Последни новини
Home / Законът / Нужен е кураж, за да се състави правителство, избирателите няма да простят, ако НС бъде удавено в скандали

Нужен е кураж, за да се състави правителство, избирателите няма да простят, ако НС бъде удавено в скандали

Defakto.bg
Президентът Румен Радев

Най-превъзбудените войнолюбци няма да хванат оръжие, но с лекота залагат живота на българите. Очаквам да са малцинство в парламента.

Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и ключът е именно във вас. Това заяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев в своето обръщение към народа и новоизбраното 48-о Народно събрание.

„Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди. Пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена“, обърна се Радев към депутатите.

Нужен е разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност и да управлява във време на тежки изпитания, допълни той.

Радев отправи предупреждение към народните представители, че парламентарното време е ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде „удавено в скандали“.

Служебното правителство е готово с проектозакон за държавния бюджет

„Всички знаем, че е редно бюджетът за 2023 г. да бъде приет до края на годината. Надявам се  бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет, съобразно обществените предизвикателства. Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. Ако стигнем дотам, аз ще призова към него да се подхожда отговорно, а не предизборно“, каза още държавният глава.

Законите, свързани с Плана за възстановяване и развитие, са подготвени в краткия двумесечен срок

Румен Радев призова народните представители да разгледат в спешен порядък всички законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и развитие.

“ Очаквам те да бъдат разгледани и приети в спешен порядък, не само заради очакваното финансиране, а най-вече заради ролята на тези закони за отключването на важни реформи, дългоочаквани реформи за укрепване на държавността, утвърждаването на върховенството на правото, борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недосегаемост на главния прокурор, за цялостна модернизация на икономика и на страната„. 

Повече справедливост и възмездие в обществото 

Не мога да отмина и болезнената за обществото ни тема, все повече напоследък, за липсата на достатъчно ефективни законови механизми за налагане на справедливост и възмездия при престъпление при злоупотреба с власт, при грубо погазване на Закона за движение по пътищата от пияни и дрогирани шофьори, които продължават да отнемат живота на невинни хора, отбеляза президентът.

Очаквам сериозни мерки, защото ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото. Разбира се, има нужда от ясни позиции и активна законодателна дейност за задълбочаване на нашата европейска интеграция и ускоряване на нашето социално-икономическо развитие.

Задълбочаване на европейската ни интеграция и гарантиране на сигурността 

„България не може да си позволи да остане в периферията на Европа и встрани от семейството на развитите държави. Основен приоритет в работата на парламента и правителството неизменно е гарантирането на националната сигурност. Днес, в тази обстановка, това означава укрепване на собствения отбранителен капацитет, повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и ускоряване на модернизацията на Въоръжените сили, която буксува от години“, посочи президентът.

Той потвърди, че още днес служебният кабинет ще внесе в парламента приетата от него програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната и проекта за вторите осем самолета. Радев изрази надежда те да бъдат разгледани в ускорен порядък, както и да не се противопоставя националната сигурност на социалната политика.

Президентът поиска въздържане от пожара на войната в Украйна 

Уважаеми народни представители, само на километри – в Украйна, бушува война. Хората, които народът избра да го управляват, са длъжни да осмислят много внимателно всички възможни рискове пред страната ни.

Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, който бушува, защото българските избиратели и историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласнат България във войната. Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че именно най-превъзбудените войнолюбци няма да хванат оръжие, но с лекота залагат живота на българите.

Искрено се надявам, че подобни военнолюбци ще бъдат малцинство в Народното събрание, заяви държавният глава.

Радев  пожела успех на депутатите от 48-ото Народно събрание в тяхната отговорна задача.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.