Последни новини
Home / Законът / Без бял дим над парламента за избран председател на 48 – ото НС, маратонът продължава

Без бял дим над парламента за избран председател на 48 – ото НС, маратонът продължава

Defakto.bg

Депутатите ще  направят пореден опит в четвъртък  за  избор на председател на 48-ото НС, след взаимния  блокаж  на ГЕРБ – СДС и „Продължаваме промяната“, които не отстъпват  от номинациите си за  Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП).

Парламентът прекъсна днешното си тържествено заседание след две неуспешни процедури за избор на председател.  Депутатите ще се съберат отново утре, от 10:00 часа сутринта, за да потърсят решение на критичната  ситуация.  Без  формално прекъсване,  заседанието бе закрито от председателстващия го Вежди Рашидов.

След 7 часа в  сряда и при втора процедура не бе избран председател на 48-ото Народно събрание.

Кандидатът на ДПС Йордан Цонев получи 34 гласа „за“, 97 – „против“ и 102 – „въздържали се“. Кандидатът на „БСП за България“ Кристиан Вигенин получи 28 гласа „за“, 35 – „против“ и 175 – „въздържали се“. „За“ кандидата на „Продължаваме Промяната“ Никола Минчев гласуваха 73 народни представители, „против“ бяха 35, „въздържали се“ –  130. Петър Петров получи 27 „за“, „против“ – 94 и „въздържали се“ 118. Росен Желязков получи 67 „за“, „против“- 84, „въздържал се“- 88.

Доколкото виждаме, отново влизаме в схемата на „Параграф 22“, прекрасна книга за четене, но не за игра на депутати, заяви Рашидов. Все по-смешно ще става, не се притеснявайте, спектакълът е хубав до края – хумор и сатира,  заяви  Рашидов.

При  първата процедура кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков получи 103 гласа подкрепа, 85 „против“ и 52 „въздържал се“, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“ – 98 гласа „за“, 32 „против“ и 110 „въздържал се“.  Аха  председателстващият  Вежди Рашидов да го обяви за избран,  но  Асен Василев от ПП обяви, че няма валиден избор. Според чл. 81 ал.2 от Конституцията Народното събрание приема законите и актовете с мнозинство повече от половината присъстващи народни представители. В зала бяха  240 депутати и така получените от Желязков 103 гласа не го излъчиха за председател на НС.

Напът сме да сътворим конституционна криза и  да блокира законодателната власт, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.  Тя  отбеляза, че изборът на председател в първото заседание на новоизбрания парламент по правило е право на  спечелила изборите партия  и отново номинира Росен Желязков за председател на 48-ото Народно събрание.

Да издигнеш председател с надеждата, че опозицията ще го подкрепи, е или наивност, или разчита на задкулисни договори, коментира Асен Василев. „Ние задкулисни договорки не правим, ние не си говорим по дивани, в сараи и т.н., заяви той и посочи, че взимат ясни решения пред очите на българските граждани в сградата на парламента„. Василев обяви, че  отново номинират Никола Минчев за председател на НС.

От „Възраждане“  отново издигнаха отново Петър Петров за председател на парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова отново да бъдат приети процедурните правила, а след това да бъдат направени номинации за поста.  След като отново бяха приети процедурните правила за избора, Нинова отново номинира Кристиан Вигенин за председател на парламента.

Кандидатите станаха пет, след като и ДПС издигна свой претендент – Йордан Цонев.

Решение за патовата ситуация наблюдателите съзряха  в спадане на кворума в зала при следващото гласуването, това е възможно,   ако  някои депутати напуснат залата. Изход е  да се постигне политическо споразумение  около една неутрална кандидатура,  предложи  Стефан Янев, председател на „БВ“, макар, че  в днешния ден това изглеждаше  невъзможно.  Възможно е да се стигне и до ротация на поста между Желязков и Минчев, ако бъде прието предложението на „Демократична България “ за това.

Антагонизмът между партиите в парламента днес определено не подсказа,  че интересите на избирателите са над всичко.

Абсурдното поведение не подлежи на регламентация. Включително и поведението на ПП е скандално, защото на тях им беше гласуван ясен вот на недоверие от българските граждани. Заедно с другите две партии, които участваха в правителството на Кирил Петков, БСП и ДБ получиха общо 98 депутати, което е малцинство. Какво по-ясно за тези партии от факта, че им се гласува вот на недоверие от гражданите. Никола Минчев няма никаква политическа легитимност, за да бъде издиган за председател на парламента, като оставям на страна дали има някакви качества“, заяви конституционалистът  Борислав Цеков пред БТВ.

Според него ще има гласуване „докато не надделее здравия разум„.

Професорът по конституционно право в СУ Пламен Киров определи  ситуация като  „парламентарна шизофрения” пред Нова тв.

По думите му това, което се случва в крайна сметка е продукт на изключителната конфронтация на парламентарно представените политически сили и едно неразбиране за ролята на председателя на Народното събрание, който е пръв измежду равни.

Професорът уточни,  че  няма опасност парламентът да се разпусне, ако не бъде избран председател на Народното събрание.  Той обясни, че предсрочното разпускане на парламента може да става само, ако не е в състояние да излъчи правителство при три последователни опита, когато парламентът вземе решение за избиране на Велико Народно събрание  и когато вземе решение за изменение на Конституцията или за приемане на нова такава.

Мислите ли, че изобщо подлежи на коментар това, което се случва„, заяви  президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за блокираната процедура в пленарна зала.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.