Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Киров: Нужно е джентълменско споразумение за двама председатели на НС, не могат да бъдат избирани заедно

Проф. Пламен Киров: Нужно е джентълменско споразумение за двама председатели на НС, не могат да бъдат избирани заедно

Defakto.bg
Проф. Пламен Киров

Двама председатели на Народното събрание е конституционна екзотика. Това коментира в късните часове в сряда проф. Пламен Киров по повод патовата ситуация с избора на председател на парламента и предложението на „ДБ“ кандидатите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ да председателстват парламента на ротационен принцип.  Предложението  дойде след като Народното събрание се заклещи в патова ситуаци за вота на първия между равни,  който трябва да бъде избран на първото заседание на новоизбрания парламент.

Кандидатите първо бяха четирима, а после станаха петима, а най-много гласове получиха Росен Желязков от ГЕРБ и  Никола Минчев от „ПП“, но без шанс за успех на нито един от двамата в днешния ден.  Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ е склонен да подкрепи предложението на Демократична България.  Заседанието продължава в четвъртък от 10 ч.

По този повод проф. Киров коментира пред БТВ, че става дума за джентълменсто споразумение, защото не могат да бъдат избрани едновременно двама председатели на парламента, които да се ротират.  „Трябва да се разберат кой пръв ще бъде избран – Минчев или Желязков, за колко време ще бъде избран, след което първият  поема ангажимент да подаде оставка, за да бъде избран следващият„, заяви професорът.

Поясни, че  към момента НС няма нов правилник, а в  стария няма  фигура на „двуенвират“.  Или, парламентът избира едни председател, а вторият като му дойде времето –  според  уговорката.

Без председател работата на парламента не може да продължи, като вместо титулярен председател действа най-възрастния народен представител ( Вежди Рашидов в случая б.р.),   обърна внимание  проф. Киров. Конституцията е категорична – най – възрастният депутат може да остане на поста до избора на председател на НС. В подобни ситуации първото заседание продължава толкова, колкото е необходимо“, отбеляза той. Добави, че ако парламентарните партии не изберат председател, депутатите  „ще продължат да се гърчат като днес“.

Чудеса стават навсякъде,  включително и в  нашата конституционна система, добави професорът. Киров прогнозира, че животът на този парламент е „месец, месец и половина“,  но е възможно да се запомни  с двама председатели.

Това обикновеното НС стана необикновено  с постигнатия  успех още в първия си ден да възмути целокупния български народ,  заключи конституционалистът.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.