Последни новини
Home / Законът / Първо пленарно заседание на новото 48-мо Народно събрание

Първо пленарно заседание на новото 48-мо Народно събрание

Defakto.bg

Първото заседание на 48-ото Народно събрание започва в 9:00 часа.  То ще бъде открито от Вежди Рашидов  като най-възрастния народен представител открива заседанието.  Традицията води началото си още от Търновската конституция.

Президентът Румен Радев ще направи обръщение –  към българските граждани и към народните представители, а седемте политически сили ще представят в декларации своите приоритети. Очаква се президентът  да призове политическите сили към отговорност за съставяне на правителство и да обещае максимално дълъг срок за изпълнение на конситуционната процедура по сформиране на редовен кабинет.

По време на тържественото заседание, в което ще звучат  химните на България и на ЕС, депутатите ще положат клетва. Клетвата гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на парламентарните групи. В 48-ото Народно събрание влизат седем политически сили.

Коалиция ГЕРБ-СДС има 67 депутатски места. За председател на групата е номинирана Десислава Атанасова, която я ръководеше и в 47-ото НС.

„Продължаваме Промяната“ има 53 депутатски места. За председател е предложен Андрей Гюров, който също ръководеше групата в предходния парламент.

Движението за права и свободи е с 36 места, а за председател на групата се очаква да бъде избран председателят на движението  Мустафа Карадайъ.

„Възраждане“ има  27 народни представители. Председател на групата ще е Костадин Костадинов.

„БСП за България“ е с 25 народни представители. За председател на групата е избрана лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Демократична България“ има 20 народни представители, председател на парламентарната група ще е Христо Иванов.

„Български възход“ е с 12 депутати, председател на групата ще е лидерът на партията Стефан Янев.

Част от процедурата днес е изборът на председател и заместник-председатели на парламента. Четири политически сили обявиха, че ще предложат свои кандидати за председателското място в 48-я парламент. ГЕРБ-СДС предлагат Росен Желязков, „Продължаваме промяната“ – Никола Минчев, БСП ще номинира за председател Кристиан Вигенин, а „Възраждане“ – Петър Петров.

На първото заседание на новия парламент освен президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова ще присъства премиерът Гълъб Донев и министрите от служебния кабинет.

Преди официалното откриване на 48-ото Народно събрание бе възприета  препоръката на Европейския съюз  посланиците на Руската федерация и на Беларус да не бъдат канени на официални събития. Така руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков няма да бъдат част от тържественото откриване на 48-я парламент. Против бяха от БСП и Възраждане.

Не събра подкрепа предложението на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение на първот пленарно заседание на 48-ото НС.

На днешното заседание няма да пприсъства като депутат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който след участие в изборите, традиционно се отказа депутатското си място.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.