Последни новини
Home / Законът / Първо пленарно заседание на новото 48-мо Народно събрание

Първо пленарно заседание на новото 48-мо Народно събрание

Defakto.bg

Първото заседание на 48-ото Народно събрание започва в 9:00 часа.  То ще бъде открито от Вежди Рашидов  като най-възрастния народен представител открива заседанието.  Традицията води началото си още от Търновската конституция.

Президентът Румен Радев ще направи обръщение –  към българските граждани и към народните представители, а седемте политически сили ще представят в декларации своите приоритети. Очаква се президентът  да призове политическите сили към отговорност за съставяне на правителство и да обещае максимално дълъг срок за изпълнение на конситуционната процедура по сформиране на редовен кабинет.

По време на тържественото заседание, в което ще звучат  химните на България и на ЕС, депутатите ще положат клетва. Клетвата гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на парламентарните групи. В 48-ото Народно събрание влизат седем политически сили.

Коалиция ГЕРБ-СДС има 67 депутатски места. За председател на групата е номинирана Десислава Атанасова, която я ръководеше и в 47-ото НС.

„Продължаваме Промяната“ има 53 депутатски места. За председател е предложен Андрей Гюров, който също ръководеше групата в предходния парламент.

Движението за права и свободи е с 36 места, а за председател на групата се очаква да бъде избран председателят на движението  Мустафа Карадайъ.

„Възраждане“ има  27 народни представители. Председател на групата ще е Костадин Костадинов.

„БСП за България“ е с 25 народни представители. За председател на групата е избрана лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Демократична България“ има 20 народни представители, председател на парламентарната група ще е Христо Иванов.

„Български възход“ е с 12 депутати, председател на групата ще е лидерът на партията Стефан Янев.

Част от процедурата днес е изборът на председател и заместник-председатели на парламента. Четири политически сили обявиха, че ще предложат свои кандидати за председателското място в 48-я парламент. ГЕРБ-СДС предлагат Росен Желязков, „Продължаваме промяната“ – Никола Минчев, БСП ще номинира за председател Кристиан Вигенин, а „Възраждане“ – Петър Петров.

На първото заседание на новия парламент освен президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова ще присъства премиерът Гълъб Донев и министрите от служебния кабинет.

Преди официалното откриване на 48-ото Народно събрание бе възприета  препоръката на Европейския съюз  посланиците на Руската федерация и на Беларус да не бъдат канени на официални събития. Така руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков няма да бъдат част от тържественото откриване на 48-я парламент. Против бяха от БСП и Възраждане.

Не събра подкрепа предложението на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение на първот пленарно заседание на 48-ото НС.

На днешното заседание няма да пприсъства като депутат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който след участие в изборите, традиционно се отказа депутатското си място.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.