Последни новини
Home / Законът / След призива на Радев страната да бъде пазена от пожара на войната, „ДБ“ внесе предложение за военна помощ на Украйна

След призива на Радев страната да бъде пазена от пожара на войната, „ДБ“ внесе предложение за военна помощ на Украйна

Defakto.bg
Христо Иванов, съпредседател на Демократична България

Минути след  сформирането на новото Народно събрание и призива на президента политиците да опазят страната от пожара на войната,  “Демократична България” внесе  проект за решение за оказване на военна подкрепа на Украйна и още осем законопроекта.

В решението се предвижда в срок от 30 дни правителството да внесе в Народното събрание всеобхватна програма за превъоръжаване на армията, като разходите за отбрана достигнат минимум 2% от БВП. В рамките на 10 дни трябва да се организират консултации със съюзниците от НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение, а също да се оценят нуждите за превъоръжаване и възможностите за предоставяне на въоръжение на Украйна. Правителството се задължава да внесе проект за придобиване на още 8 самолета F16. Мерките за модернизация и превъоръжаване са залегнали и в проекта за промени на Закона за отбрана и въоръжените сили на “Демократична България”.Значиетелна част от пормените в законите са в синхрон с изискванията на ЕК по задействане на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), посочват от  ДБ.

Като част от мерките за  върховенство на правото се предлагта промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвижда да се въведе ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Ограничава се фактическата власт на главния прокурор, въвежда се съдебен контрол върху постановлението за отказ за образуване на наказателно производство и мерки за по-ефективно наказателно производство, сочат вносителите.

Няколко законопроекта засягат облекчаването на административното бреме на бизнеса и предвиждат повече свобода на икономическата инициатива като част от концепцията за развитие на икономиката. Предвиждат се промени в Закона за защита на конкуренцият за връщане на мандата на членовете на комисията от 7 на 5 години. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост, професионализъм и интегритет по отношение на членовете на КЗК.

В Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност се предлага олекотяване на процедурата за придобиване на т.нар. “синя карта” за висококвалифицирани кадри. Определят се условията за влизане и пребиваване за повече от три месеца на територията на България, както и правата на гражданите на трети държави за целите на висококвалифицирана трудова заетост и на членовете на техните семейства.

В Търговския закон  се предлагат промени, които да предотвратят  несъстоятелността на търговец в риск от неплатежоспособност, чрез преструктуриране на неговото предприятие и продължаване на дейността по одобрен от кредиторите и съда план за стабилизация.  За пръв път в обхвата на закона влизат и производството по несъстоятелност на физически лица – свободни професии, предприемачи. Също така се предвижда създаването на нов вид дружество с променлив капитал.

С проекта за изменение на Гражданския процесуален кодекс се въвежда електронната форма като правило при воденето на заповедното производство, централизирано разпределение на заповедните дела между районните съдилища от цялата страна и провеждане на заповедното производство в електронна форма, дистанционно. Създадена е възможност за подаване на заявления, извършване на справки, съобщения и получаване на съдебни актове изцяло по електронен път, което облекчава достъпа и улеснява гражданите и бизнеса при упражняване на правата им на страни в заповедното производство.

В Закона за здравето се предлагат  законодателни мерки за осигуряване на приемственост и последователност в разработването и изпълнението на здравната политика. Проектът отстранява непълнотите и противоречията в правната рамка, която определя  задълженията на пациента и  създаде единна и ясна тяхна регламентация,  като гаранция за защита на неговото здраве, казват вносителите. Предвижда се и  правна рамка за използването на телекомуникационни технологии като среда за доставка на медицински услуги с определяне на адекватни гаранции за правата на пациента и качеството на медицинската помощ.

 

Внесените законопроекти:

  1. Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност
  2. Наказателно-процесуален кодекс
  3. Закон за защита на конкуренцията
  4. Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения
  5. Закон за здравето
  6. Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България
  7. Търговски закон
  8. Закон за електронното управление

Проекти за решения:

  1. Решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.