Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия избра шефове на Административен съд – Пловдив и на Окръжен съд – Велико Търново

Съдийската колегия избра шефове на Административен съд – Пловдив и на Окръжен съд – Велико Търново

Defakto.bg
Съдия Мариана Шотева

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 10 гласа „за“ и 2 гласа „против“ Мариана Шотева за административен ръководител – председател на Административен съд – Пловдив. Тя има над 17 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва като съдия в Районен съд – Пазарджик на 04.07.2005 г. На 29.07.2019 г. встъпва в длъжност „административен ръководител – председател“ на Административен съд – Пазарджик, след което е изпълняващ тези функции до 14.08.2019 г., от когато и към момента е административен ръководител – председател на съда, съобщи ВСС.

Шотева ще работи за подобряване на професионалната квалификация на съдиите и съдебните служители чрез обучения и прилагане на обективни критерии и процедури за атестиране. Предвижда се осъществяване на мониторинг върху качеството на постановените съдебни актове, системен контрол върху върнатите от касационна проверка съдебни актове и анализ на причините. Бързината на съдебното производство тя обвързва със стриктното спазване на законоустановените процесуални срокове по делата, с отговорността на председателите на състави за дисциплиниране на страните в процеса, и за ангажиране на отговорността на адвокатите и другите участници при неоснователно удължаване и злоупотреба с процесуалните права.

Съдия Теодорина Димитрова-Николова

Единодушно Съдийската колегия  с 11 гласа „за“ избра Теодорина Димитрова-Николова за втори мандат административен ръководител – председател на Окръжен съд – Велико Търново.

Тя има над 26 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва като съдия в Районен съд – Горна Оряховица на 18.11.1996 г., след което от 27.06.2000 г. е заместник-председател на съда, а от 05.07.2006 г. отново заема длъжността „съдия“. От 15.05.2012 г. е съдия в Окръжен съд – Велико Търново, като в периода 23.03.2015 г. до 03.06.2016 г. е командирована в Апелативен съд – Велико Търново. От 12.07.2016 г. до 10.11.2016 г. изпълнява функциите заместник-председател на Окръжен съд – Велико Търново, след което до 10.11.2021 г. е първи мандат административен ръководител на съда. От 11.11.2021 г. изпълнява функциите на административен ръководител на Окръжен съд – Велико Търново.
Съдия Николова предвижда общи събрания на съдиите за анализ и обобщаване на практиката на съда, стриктно водене на Регистър за отводите и извършване на периодичен анализ на причините; както и насърчаване на активната роля на съдебните състави по дисциплиниране на страните в процеса, чрез използване на предвидените в процесуалните закони средства и своевременно реагиране при констатиране на недобросъвестно упражняване на процесуални права от страните. Според кандидата за поддържане на висок стандарт за компетентност на съдиите и на съдебните служители е необходимо да бъдат усъвършенствани Вътрешните правила за организацията и управлението на човешките ресурси в съда, ежегодно да се провеждат адекватни на конкретните потребности обучения, и други.
Подкрепа за кандидатурата на Теодорина Николова-Димитрова заявиха Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска – членове на ВСС, както и Георги Чолаков – председател на ВАС, като се мотивираха, че притежаваните от нея професионални и етични качества съответстват на законовите изисквания, на показаните от нея съпричастност и отзивчивост, умение да се справя с критични ситуации, енергичност и воля за решаване на възникналите въпроси, като поема отговорност за своите решения.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.