Последни новини
Home / Законът / Адвокати и членове на ВСС обсъждат реформата за въвеждане на задължителна съдебна медиация

Адвокати и членове на ВСС обсъждат реформата за въвеждане на задължителна съдебна медиация

Defakto.bg

Представители на ВСС и членове на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) ще проведат институционална среща по реализацията на реформата в съдебната медиация. На нея ще бъде обсъден Закона за изменение и допълнение на Закона за медиацията, който бе  публикуван от Министерството на правосъдието за обществено обсъждане.

По време на срещата ще бъдат обсъдени ключови въпроси по предложения законопроект, за да се постигне координация и взаимопомощ между ВСС и ВАдвС, съобщават от ВСС. Инициативата е на  Даниела Марчева – член на ВСС и ръководител на проект „Въвеждане на способи за алтернативно разрешаване на спорове (АРС) в съдебната система в България – пилотно въвеждане на задължителна съдебна медиация; доизграждане на мрежата от съдебни центрове във всички окръжни райони на страната; разработване на стратегия за пълноценно използване на други алтернативни способи за разрешаване на спорове“.

Мнението на адвокатурата по законопроекта е от изключително значение за предприетата реформа в областта на задължителната съдебна медиация, смятат вносителите от ВСС. В рамките на срока за обществени консултации, който изтече на 13 октомври 2022 г., не е изразено официално становище от страна на ВАдвС.

В работната група по проекта на ВСС участват съдии, адвокати, медиатори, представители на научната общност и членове на Висшия адвокатски съвет. Ключова цел по него е въвеждането на задължителна съдебна медиация в производствата по граждански и търговски дела като средство за насърчаване на използването на алтернативни способи за разрешаване на спорове, намаляване натовареността на съдилищата и повишаване на ефективността в сферата на гражданското и търговското правораздаване. Проектът се реализира по Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран от Европейския съюз – NextGenerationEU.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.