Последни новини
Home / Законът / ВКС образува тълкувателно дело по въпроса за съвместния принос, когато един имот е заплатен от влога на единия съпруг

ВКС образува тълкувателно дело по въпроса за съвместния принос, когато един имот е заплатен от влога на единия съпруг

Defakto.bg

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос за оборването на презумпцията за съвместен принос, когато имот, придобит по време на брака при действието на СК от 2009 г., е заплатен със средства от влог на единия съпруг

 

С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № 2/2022 г. за приемане от Общото събрание на Гражданската колегия (ОСГК) на ВКС на тълкувателно решение по въпроса:

Когато недвижим имот, придобит по време на брака при действието на Семейния кодекс от 2009 г., е заплатен със средства от влог на единия съпруг, за да се счита оборена презумпцията за съвместен принос, необходимо ли е да се доказва на какво основание са придобити паричните суми по този влог?

Тълкувателното дело е образувано, след като с определение по гр. д. № 4517/2021 г. на ІІ г. о. на ВКС е спряно производството по делото и е предложено на ОСГК да постанови тълкувателно решение поради наличието на противоречива практика на състави на ВКС, съобщава съдът.

В решенията по граждански дела № 914/2016 г., ІІ г. о., № 2411/2016 г., ІІ г. о., № 2060/2016 г., ІV г. о. и № 2208/2021 г., ІІ г. о., е прието, че придобитото по време на брака чрез договор за покупко-продажба имущество има същия статут, какъвто е статутът на паричните средства, вложени в придобиването. Когато плащането е извършено от влог на единия съпруг при действието на Семейния кодекс (СК) от 1985 г. (отм.), по който паричните влогове се включват в обхвата на съпружеската имуществена общност, за да се обори презумпцията за съвместен принос, е необходимо да се установи произходът на средствата по влога и да се докаже техният личен характер.   По сега действащия Семеен кодекс от 2009 г. паричните влогове са изключени от режима на съпружеска имуществена общност и представляват лично имущество на съпруга – титуляр, независимо от това дали придобиването им е резултат на съвместен принос на двамата съпрузи. Затова, когато новопридобито имущество е заплатено със средства от влог на единия съпруг при действието на СК от 2009 г., презумпцията на чл. 21, ал. 3 от СК е опровергана и е налице трансформация на лично имущество. В случай че съпругът, който не е титуляр на влога, е допринесъл за набирането на наличните по него средства, той разполага с възможността да защити правата си по реда на чл. 30 от СК.

С решението по гр. д. № 352/2019 г., ІІ г. о., е прието, че създадената практика не съответства на волята на законодателя, вложена при уреждане на режима на съпружеската имуществена общност. Изложени са съображения, че при действащата уредба паричните влогове се отнасят към личното имущество на всеки от съпрузите, но не представляват лична собственост вещните права, придобити със средства от паричен влог на единия съпруг, набрани по време на брака. Трансформацията на лично имущество е приложима за имуществото, посочено в чл. 22 от СК – придобито преди брака, по дарение, по наследство и при останалите хипотези, посочени в нормата. Не настъпва преобразуване на лично имущество, когато с паричен влог на единия съпруг, формиран по време на брака, се придобиват вещни права. В този случай намира приложение презумпцията за съвместен принос. Паричните влогове, набрани по време на брака, са лични на съпрузите, но закупеното с тях е съпружеска имуществена общност. Ако съпругът твърди, че е осъществена трансформация на лично имущество при придобиване на вещно право, заплатено с негов влог, той трябва да установи или че влогът е негово лично имущество по чл. 22 от СК, или че средствата по влога имат друг извънсемеен произход и презумпцията за съвместен принос е опровергана.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.