Последни новини
Home / Актуално / За особени заслуги към правото МС предлага адвокат Даниела Доковска за орден “ Св. Кирил и Методи“ – огърлие

За особени заслуги към правото МС предлага адвокат Даниела Доковска за орден “ Св. Кирил и Методи“ – огърлие

Defakto.bg

Адвокат  Даниела Доковска да бъде наградена с орден “ Св. Кирил и Методи“ –  огърлие, предлага Министерският съвет  на президента.  На днешното си заседание правителството е одобрило предложението на образователния министър.

 Даниела Доковска да бъде наградена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие за особено значими заслуги за развитието на правната наука и юридическото образование, предлага правителството на президента. Вече повече от 35 години тя активно допринася за развитието на научната и образователна дейност в средите на адвокатурата, е посочено в мотивите  на предложението.

От 1983 до 1992 г. Даниела Доковска е член на Съвета по правната квалификация към Бюрото на Централния съвет на адвокатурата, два пъти е председател на Научно-методическия кабинет към Софийската адвокатка колегия, а от 2012 г. е ръководител на научната дейност на Научно-методическия център на Висшия адвокатски съвет. Тя е сред учредителите на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и почти десет години е член на неговия управителен съвет (2006-2015 г.), като допринася в значителна степен както за институционалното му изграждане, така и за развитието на неговата образователна, научна и издателска дейност.

В последните 40 години осъществява и активна дейност за развитието на юридическия научен печат у нас. Била е член на редакционната колегия на сп. „Общество и право“ и негов заместник главен редактор от 1991 до 1994 г. Има важна роля за възстановяването на издаването на сп. „Адвокатски преглед“, което се утвърждава като важен научен център не само за адвокатурата, но и за по-широката юридическа общност. От 2007 г. до днес тя е негов главен редактор, а от същата година е член и на редакционната колегия на списанието на Юридическия факултет на СУ – „Съвременно право“, което е едно от най-авторитетните издания за научни и практически публикации във всички области на правото.  Даниела Доковска е научен редактор на повече от 40 изследвания и монографии.

Де Факто добавя:  Tя e пъpвaтa жeнa в Бългapия, избpaнa зa пpeдceдaтeл нa Bиcшия aдвoĸaтcĸи cъвeт, на който бе три пъти член.  Била е член  на Консултативния съвет по законодателството към Народното събрание. Доковска е cpeд  yчpeдитeлитe нa cдpyжeниeтo „Бългapcĸи aдвoĸaти зa пpaвaтa нa чoвeĸa, както и на  фондация „120 години Юридически факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Ивестен  aвтop нa мнoгo  нayчни пyблиĸaции в oблacттa нa нaĸaзaтeлния пpoцec, нaĸaзaтeлнoтo пpaвo и ĸpиминoлoгиятa. Желан автор за всяко сериозно издание.  Можете да си припомните неподражаемата й  публицистика тук.

Hocитeл e нa нaгpaдaтa „Чoвeĸ нa гoдинaтa“ пpeз 2010 г. зa paбoтaтa й cвъpзaнa c пpaвoтo зa cпpaвeдлив пpoцec и пpaвнa зaщитa  и пpoтивoпocтaвянeтo й нa пpoмeни в зaĸoните,  ĸoитo oгpaничaвaт пpaвaтa нa чoвeĸa.

Освен  бeзcпopeн юpиcт и учен,  адвокат Даниела Доковска е изĸлючитeлeн чoвeĸ и приятел.

Честито признание, адвокат Доковска!

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.