Последни новини
Home / Законът / И на втория си ден, 48-ото Народно събрание остана без председател, „отвън“ предлагат да се тегли жребий

И на втория си ден, 48-ото Народно събрание остана без председател, „отвън“ предлагат да се тегли жребий

Defakto.bg

На влизане в Европейския съвет в Брюксел, президентът Румен Радев изрази надежда, че българските депутати ще се обединят поне около избора на председател на Народното събрание.   „Просто е  учудващо,  че още в началото на Народното събрание, вместо да даде резултат при неговото свикване, то започва с конституционна криза.  Така че, важно е продукт. И този продукт означава да бъде приет бюджет. Изключително важно – да бъдат приети подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановена и устойчивост, за да можем от тук да дойдем съответно да си искаме траншовете по този план. И най-важното – да проведем реформи, които липсват от години, съгласно тези проектозакони,“ заяви  държавният  глава.

Скоро  след това, въпреки по – добрия  взаимен тон в днешното заседание,   депутатите отново не успяха да изберат председател на 48-ото Народно събрание.

Последно до балотаж стигнаха кандидатурите на Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от „БСП за България“.

Преди това „ГЕРБ – СДС“ и „Продължаваме промяната“ отказаха да издигнат кандидати за поста.

Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС си направи самоотвод.  От „Възраждане“ предложиха Цвета Рангелова.

При първото гласуване Йордан Цонев получи подкрепата на 102-ма депутати, против 66 гласуваха, въздържаха се 57.  „За“ Кристиан Вигенин гласуваха 74 народни представители, против бяха 7, а 144-ма се въздържаха. Кандидатурата на Цвета Рангелова от „Възраждане“ бе подкрепена от 27, против 86 , въздържали се 112.

Така на балотаж се явиха първите двама с най-много гласове – Йордан Цонев и Кристиан Вигенин, но никой от тях не събра нужните им 121 гласа.

На балотажа Йордан Цонев взе 102 гласа „за“, против гласуваха 67, въздържали се – 56.

Вигенин получи подкрепата на 73-ма, против бяха 11, въздържаха се 141.

Нямаме избран. Много се изморихте всички. Първата нощ имахте една хубава крачка към демокрация, хубаво е да се наспим, явно сте хора с характери. Почивка. Утре в 10 часа на заседание„, заяви Вежди Рашидов и разпусна парламента.

Заваляха опити за помощ „отвън“ как да се откопчи НС от патовата ситуация.  Според проф. Антоний Тодоров, преподавател в НБУ, „политическото въображение на политическите лидери е много съществен, за да намерят изход от ситуацията

Един възможен изход би бил една стара демократична процедура, която е тегленето на жребий. Нека в този случай да прибегнат до нея, защо не, след като политическите партии не могат да се разберат консенсусно за това кой да е председател на 48-ото НС. Това е случайност, няма да има мнозинства зад избора на председател на парламента, препоръча професорът.

Борислав Цеков, д-р по консититуционно право, смята, че: „Няма конституционна пречка нито за образуване на парламентарните групи, нито за излъчване на другите елементи от конституирането на парламента – избор на заместник-председатели и секретари. Няма воля в партиите и те търсят начин да оправдаят нежеланието си за нормален политически диалог с процедурни пречки, които си съчиняват, които са вън от разбирането за парламентаризъм„. В случая има избран  парламент и положили клетва народните представители, той не може да бъде блокиран заради проблеми във вътрешното му структуриране. Това е недопустимо от конституционно гледище, заяви пред БНР Цеков.   Според него има достатъчно процедурни механизми, по които той да започне да работи в такава ситуация, в която с дни не се намира съгласие за избор на председател.

Цеков припомни, че  ситуацията не е безпрецедентна: VII – ото Велико народно събрание избра председател на 4-тото си заседание, но това не му попречи да работи, каза той.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.