Последни новини
Home / Законът / Правителството одобри Закона за правната помощ и поправки в НК за отвличането и др. по хомофобски и расистки подбуди

Правителството одобри Закона за правната помощ и поправки в НК за отвличането и др. по хомофобски и расистки подбуди

Defakto.bg
Крум Зарков

Правителстовото одобри законопроект за промени в  Закона за правната помощ, който е свързан с Плана за възстановяване и устойчивост, както и проект за  изменения в  НК  по повод наказателна процедура, образувана срещу държавата от Европейската комисия.

Съобщението пред журналисти направи правосъдният министър Крум Зарков.

Законът за правната  помощ определя,  че никой не може да бъде лишен от правосъдие, ако е беден, жертва на насилие или трафки на хора, каза министърът.

Добави, че законът е важен не само за хората, които се ползват от него, но и за съдебната система, защото по много от процесите защитата е задължителна и без нея не може да се проведе производството.   Със закона от  една страна се увеличават възможностите за ползване на  правна помощ, а от друга, и кръгът на  хората, които ще могат да я  ползват.Освен това, досега правната  можеше да се ползва само пред съда, а одобреният законопроект предвижда тя да се прилга и  пред администрацията  – за получавене и осповане на документи, пред КЗД КЗП, държавната агеница за бежанците, в процеса на медиация и др. , посочи министърът.

Освен социално слабите, правна помощ за сметка на държавата ще могат да ползват хората с физически и ментални увреждания, тези под запрещение и лицата, както и търсещите или получили международна закрила или които ползват временна закрила.  Правната помощ ще се полза и от лица навършили 21 година по задължение за издръжка, възникнало преди навършването на тази възраст.

От 2008 г., България не е привела наказателното си законодателство в съотвествие с с рамковите  решения  на ЕС относно борбата с определени  форми на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право, каза министърът.  „В момента нашето законодателство се предвиждат по тежки наказания за убийство е телесни повреди, когато се извършват по расистки или хомофобски подбуди. Вв предлагания законопроект се предлага  същият подход да бъде прилаган и за случаите на отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана и пр., когато те са провокирани  от расизъм и ксенофобия“, обясни Зарков.

Предлага се също наказателна отговорност изрично да се носи за публично оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на престъпленията, извършени по време на или във връзка с национал-социалистическия режим.

И двата законопроекта ще бъдат внесени в деловодството на НС, каза той.  Зарков заяви, че предстои  следващата седмица правителството да одобри още  няколко законопроекта по ПВУ,  изготвени в МП, които също ще се отправят към парламента.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.