Последни новини
Home / Законът / Бял дим над парламента: Вежди Рашидов е избран за председател на 48-ото Народно събрание

Бял дим над парламента: Вежди Рашидов е избран за председател на 48-ото Народно събрание

Defakto.bg

ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“  избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС

Рашидов  получи 139 гласа „за“. „Против“ гласуваха 73 – ма от  „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, а 27  депутати от  „Възраждане“ се въздържаха.  От вота  отсъстваше един депутат от БСП.

За Цвета Рангелова от  „Възраждане“гласуваха  29 народни представители, 71 – против и 137 се въздържаха.

По рано, след председателски съвет, от името на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“ Корнелия Нинова издигна номинацията на Вежди Рашидов като най-възрастен депутат. Тя уточни, че общо съгласие не е постигнато, но е постигнало  мнозинство за избора на  един кандидат.

Решението беше взето след шест неуспешни процедури за избор.

В кратко слово Рашидов обеща да е диалогичен и да работи с всички депутати.  Той повтори, че е на възраст, но е решил да жертва част от останалите му години в името на българския народ.  Разказа, че е получил подкрепа от много хора извън политиката, включително и „от големия българин“  Христо Стоичков.

Колкото и да е къс този парламент, колеги, започнете да работите, защото зима идва и хората ще бъдат много унизени и гладни. Бъдете близо до тях и чувайте болките им, защото ще изкрещят в един момент! Не е честно три дена да се шегуваме с народа. Парламентът не е сатиричен театър. Ние сме тук единствено да работим, да спорим и да търсим верния път и да излезем с правилно решение. Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ“, заяви  Рашидов. Обеща че  ще се опита да работи с  всички.  „ Отново ви моля, намалете перченето. Не ви помага, пречи. Намалете липсата на разум, а влагайте повече разум. Пак сте големи, пак сте мъдри, а хората чакат вашите решения“!

В обяснение на отрицателен вот Асен Василев от „Продължаваме промяната“ заяви, че случващото се в парламента е срам. „Сложихме фасада, която да прикрие нашата невъзможност да постигнем съгласие“, заяви той.

Преди гласуването съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков поиска 15 минути почивка, а от ДПС опонираха.

Йордан Цонев  заяви, че  почивка се иска от името на група, когато има конституирани парламентарни групи, както и ако е прието решение, че се работи по правилника на предишния парламент. „Тъй като нито едно от двете условия не е изпълнено, решението е на председателстващия“, каза Цонев. Карадайъ напомни, че „току -що“ депутатите са се завърнали от почивка и е неуместно работата отново да се прекъсва за „трибунки“ и други маневри, за да се провали изборът.

Асен Василев  от ПП обясни, че групата му е искала почивка, за да реши дали да гласува „против“ или „въздържал се“ и решението е било взето след реакцията на оформилото се в залата мнозинство. „Когато поискахме почивка, тествахме какво е отношението към опозицията в този парламент и за съжаление се видя, че мнозинството прави каквото си поиска“, заключи той.

Последва сформирането на  парламентарните групи и избор на  зам.председателите на НС.

Седев бяха избрани за заместник-председатели на парламента: Росен Желязков (ГЕРБ), Никола Минчев („Продължаваме промяната“), Йордан Цонев (ДПС), Цончо Ганев („Възраждане“), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов („Демократична България“) и Надежда Самарджиева („Български възход“).

Изборът от гледна точка на Конституцията,  е безспорен„, коментира  проф. Пламен Киров. По спора за недадената почивка,  професорът заяви, че претендентите  за нея, не са прави, тъй като 48-то НС няма нов правилник, не е припознал и стария, който да я позволява. Акцентира, че политическото говорене, няма нищо общо с юридическото.

С избора на председател се отпуши и процедурата за възлагане на мандати от президента за съставяне на правителство.  След консултации с политическите сили, предстои държавният  глава да връчи мандат на най-голямата парламентарна група –  „ГЕРБ – СДС“, при неуспех,  мандатът отива в „Продължаваме промяната“, а при провал –  по избор на президента, той ще се  възлага на трета парламентарна партия.

Няма конституционен  срок за началото на политическите консултации, но в изявленията си от последните дни Румен Радев подсказа, че няма да се бави с процедурата.

Първото заседание на 48 -ото НС, започнало в 10 ч. на 19 октомври 2022 г., приключи на 21 октомври  в 15.40 ч.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.