Последни новини
Home / Законът / Заради среща с вицепремиера Пеканов, ВСС отложи обсъждане на доклад по проекта за надраждане на ЕИСС

Заради среща с вицепремиера Пеканов, ВСС отложи обсъждане на доклад по проекта за надраждане на ЕИСС

Defakto.bg

 Пленумът на Висшия съдебен съвет отложи за 27.10.2022 г. разглеждането на доклад за изпълнението към 07.10.2022 г. на дейности по проект инвестиция „Укрепване, доразвитие и надграждане на Единната информационна система на съдилищата“, финансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, съобщават от съвета.

Целта е членовете на ВСС да участват в насрочената от Атанас Пеканов – заместник министър-председател по управление на европейските средства, среща на 24.10.2022 г. за обсъждане на въпроси по изпълнението на проекта.  Същевременно Пленумът поиска да се предостави информация кога и за какви аналогични дейности е получавано досега европейско финансиране от ВСС.

Проектът предвижда „Надграждане на съществуващите функционалности и създаване на нови функционалности в ЕИСС“ като се надградят съществуващи модули в ЕИСС и създаване на два нови – за централизирано разпределение и за изцяло електронна обработка на заповедните дела, и модул за администриране на провежданите медиации по дела. Техническите характеристики към тези модули обаче трябва да бъдат съобразени с промени в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за медиацията, които трябва да бъдат приети от Народното събрание. Втората дейност по проекта цели обезпечаване на оборудване за работа на съдилищата изцяло онлайн с ЕИСС, а третата обхваща доставката на хардуер и софтуер за необходимата инфраструктура за пълна дигитализация на съдебните производства и дела, включително и създаването на възможност за гражданите и бизнеса да достъпват и обменят електронни документи със съдебната система, изцяло онлайн (в електронна форма).

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.