Последни новини
Home / Законът / Проф. Янаки Стоилов: Въпросът за избора на председател на НС е различен от формирането на парламентарно мнозинство

Проф. Янаки Стоилов: Въпросът за избора на председател на НС е различен от формирането на парламентарно мнозинство

Defakto.bg
Проф. Янаки Стоилов

Безпрецедентно е трети пореден ден парламентът да се занимава с избор на председател. Смятам, че днешният ден е критичен, тъй като това е краят на първата седмица на това Народно събрание. Това коментира пред Нова тв проф. Янаки Стоилов.

Ако и днес нещата не се получат, то човек се пита дали въобще могат да станат, както се казва в една поговорка. Затова очаквам днес с по-голяма отговорност депутатите да намерят изход от ситуацията, посочи той.

В Конституцията не е заложен предел, но в живота времето винаги върви напред и свършва за нещо. Така че от тази гледна точка Конституцията не слага пределен ден, но това продължаване на спора само доказва неспособността на парламента да върши кавото и да е. То не случайно в Конституцията е записано, че на първото си заседание в НС депутатите избират председател и негови заместници. А ние виждаме как това първо заседание продължава вече трети ден, посочи той.

През Средновековието е имало такива случаи, когато при избора на папа са минавали месеци, а има и случай, когато са минали и повече от две години, но ние все пак се намираме в по-динамично време и парламентарният председател няма такива правомощия, които да предопределят дейността на парламента, обясни професорът.

Проф. Стоилов смята, че въпросът за избора на председател на парламента трябва да се раздели от формирането на парламентарно мнозинство. Според него нищо не пречи другата седмица при президента да стартират консултациите, включително и с надеждата, че до края на този процес, парламентът вече ще си е избрал председател. Парламентарните групи са конституирани със самото конституиране на Народното събрание, а изборът на шеф на НС е вътрешен и отделен процес.

„Обикновено изборът на председател на парламента и неговото сваляне в предишните години е показало, че се формира мнозинство или се разваля такова и се създава друго на негово място. Трябва да се разбере, че в тази ситуация изборът не е знак за това какво мнозинство би се опитало да излъчи управление„, каза още той.

Конституционният съдия е категоричен, че правилата около избора на парламентарен шеф не трябва да бъдат променяни в хода на самата процедура. „Защото в хода на всеки един процес, когато правилата се сменят, това някак създава подозрения и основателни опасения.“ Въпросът не е в технологията, подчерта Стоилов.

Янаки Стоилов обясни правилата – според Конституцията парламентът приема решенията си с мнозинство – повече от половината народни представители, участвали в гласуването.

На въпрос не може ли да се тегли чоп за председател, Янаки Стоилов посочи, че няма пречка, ако не може да се постигне политическо решение, да се изтегли едно име, но то пак трябва да мине през гласуване в пленарна зала. „Но това превръща един по-скоро политически избор в избор на случайността. Това по-скоро ще открои безсилието на парламента да функционира като политическо представителство на общността.“

Янаки Стоилов посочи и друг вариант – да се засили ролята на зам.-председателите. Напр. да се приеме, че без съгласието на тези представители на ПГ, не може в пленарна зала да се поставят определени теми. Тогава обаче определени групи биха получили по същество правото на вето, което би било проблем.

Все пак Стоилов посочи отново, че обикновено изборът на председател е показателно за формирането на мнозинство за управление или респективно, за развалянето и свалянето на едно управление и мнозинство. Той призова политическите партии да не продължат „да закопават“ парламентаризма в държавата, но за това е необходима политическа воля и разум. Дали вижда такива в момент в парламентарна зала, Янаки Стоилов остави без коментар.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.