Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев в НС: Мен ме контролира жена ми, а всеки прокурор може да ми повдигне обвинение

Иван Гешев в НС: Мен ме контролира жена ми, а всеки прокурор може да ми повдигне обвинение

Defakto.bg

Всеобхватна правна реформа трябва да реши реалните проблеми на българските граждани. Това заяви в парламента главният прокурор Иван Гешев, който отново направи внушение за  бум на престъпността.

„Ние трябва да решаваме проблемите на българските граждани, защото иначе ще се борим с последствията и трябва да решим тези проблеми тук и сега. Защото българските граждани нямат търпение и то се изчерпва. Защото причината за този бум на престъпността се дължи на бездействие, а може би абдикация – на определени държавни институции. И това са причините за да сме до това положение почти до национална катастрофа с борбата с престъпността. Българската прокуратура ще направи всичко възможно да защити българските граждани“, каза Гешев на  среща  с ПГ  на „Български възход“ в Народното събрание.

Срещата беше по инициатива на политическата формация на бившия служебен министър Стефан Янев, след като Гешев изпрати до всички депутати в новия парламент писма с призив за активно взаимодействие и диалог между институциите.

„Ние  призоваваме за диалог и за решаване на проблемите на българските граждани и за всеобхватна правна реформа, която решава реалните проблеми, а не измислени клишета, които се употребяват с цел политическа употреба или с цел постигане на някакви нелигитимни цели, може би, мотивирани от нещо, което, не бих нарекъл нечисто, но нещо, което не е в интерес на Родината и на българските граждани.“

Според лидера на „Български възход“ Стефан Янев,  съдебната реформа не бива да се персонализира и че липсата на взаимодействието на институциите води до усещането за липсата на справедливост.

Войната по пътищата беше посочена като един от най-сериозните проблеми пред правораздаването. По време на срещата се чу готовност за дебати в експертна група за законодателни промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата.

В края на срещата Стефан Янев заяви готовност да работи с главния прокурор, като заяви, че разчита на юридическата му експертиза за провеждане на съдебна реформа, а Гешев обяви, че има покани от още три парламентарни групи, без да спомене кои са те, съобищ БНР.

На въпрос от депутата от „Български възход“ Тихомир Георгиев: „При цялото ми уважение към Вас, кой контролира Вас?“, Гешев отговори:

„Първо жена ми, най-вече – като един истински мъж трябва да си призная. А иначе, ако говорим за контрол, нека си отговорим, че има решение на Конституционния съд, че всеки един магистрат, който е в България и който е компетентен – прокурор, може да повдигне обвинение на главния прокурор. Но изначално да приемаш, че главният прокурор е един престъпник, но ако стане председател на ВКС, той става с почти божествени функции, да ви кажа, просто дори статистически не отговаря на истината“.

Традиционно Гешев не допусна, че самият той може да е част от проблемите на българските граждани. По- рано  беше публикувано становище на Венецианската комисия към Съвета на Европа, според което възможностите за отговорност на главния прокурор трябва да се търсят не само в наказателното му разследване, а и в огромните му правомощия, свързани с надзора за законност и влиянието му във Висшия съдебен съвет.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.