Последни новини
Home / Законът / МП към надзирателите: Няма да се откажем реформата, преминаването на 12- часов режим на работа продължава

МП към надзирателите: Няма да се откажем реформата, преминаването на 12- часов режим на работа продължава

Defakto.bg

МП излезе с позиция за насрочения протест на надзирателите в затворите, която представяме без редакторска намеса.

За днес е насрочен протест на един от синдикатите на служители в системата на Министерството на правосъдието. Уважаваме и зачитаме тяхното право да протестират.

Но за какво всъщност е протестът? Най-вече за едно – недоволството на организацията е заради поетапното преминаване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода. В същото време българското законодателство предвижда 24-часовата смяна да е изключение, а през годините това се е превърнало в норма в сектора.

От 2006 г. Комитетът против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа призовава българските власти да предприемат мерки за премахване на 24 –часовите смени на служителите в арестите и затворите. От 2014 г. КПИ очаква българското правителство да се съобрази с препоръките и държи да бъде информиран за датата, от която решението за отмяна ще влезе в сила.

Промяната е в интерес най-вече на самите служители, но е отлагана с години именно заради страха от протести. Настоящото ръководство на министерството няма да се откаже от реформата.

За изминалите над два месеца мандат на служебното правителство социалният диалог с всички синдикати в системата на МП не е спирал. Осигурено и разпределено бе допълнително финансиране между служителите в местата за лишаване от свобода, както и увеличение на средствата за храна. С приемането и публикуването на наредбата за допълнителните възнаграждения за постигнати резултати в ГДИН и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) бе решен наболял въпрос в системата, предмет на предишни протести. Актуализиран бе планът за оптимизация на дейностите в двете дирекции. Синдикатите бяха включени във всички процеси на обществените поръчки.

В петък, 21 октомври, бе проведена дълга среща с представители на ССЗБ, на която бяха изложени позициите на министерството и бе отговорено на всички зададени въпроси. Синдикалната организация не ги прие, до взаимно разбиране не се стигна.  Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.