Последни новини
Home / Законът / Надзирателите в затворите на протест за заплати, отпуски, режим на работа и срещу агресията на лишените от свобода

Надзирателите в затворите на протест за заплати, отпуски, режим на работа и срещу агресията на лишените от свобода

Defakto.bg

Надзиратели в затворите излизат на протест пред Министерството на правосъдието за условията на труд и заплащането му.  Преди ден те  изпратиха позицията си с осем въпроса към министерството, съобщи БНР.

От Синдиката на служителите в затворите в България питат  Министерството на правосъдието дали предвижда да заложи увеличение на заплатите в секторите Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ в проекта за Бюджет за 2023 година.

Настояват също  да получат от ведомството цялостен логично обвързан план с анализ за поетапно преминаване от смесен към 12-часов режим на работа в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

От синдиката посочват също, че Комитетът против изтезанията към Съвета на Европа и европейските правила за затворите е издал препоръки в последния си доклад, касаещ системата на затворите у нас. Те искат правосъдното министерство да излезе с позиция по въпроса и да коментира публично констатациите от предишни доклади за състоянието на затворите. Настояват още за  гаранции, че ще ползват отложените не по вина на надзирателите  годишни отпуски  от минали години в размер на общо над 100 000 работни дни.

От организацията искат също  да получат планове за превенция и противодействие на агресията срещу служителите в затворите.

В началото на октомври на среща с министър Зарков от   индиката на пенитенциарните служители и главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) поставиха въпроса за  aгpecиятa oт cтpaнa нa лишeни oт cвoбoдa cpeщy cлyжитeли в ГДИH, вĸлючитeлнo чpeз зaвeждaнe oт пopeдици oт чacтни дeлa пo мними oбвинeния.  Toвa дeйcтвa изĸлючитeлнo дeмoтивиpaщo и нa пpaĸтиĸa ocтaвя cлyжитeлитe нeзaщитeни и yязвими пpи изпълнeниeтo нa пpeĸитe им зaдължeния, заявиха те. Toвa e cepиoзeн пpoблeм,  cмятa   миниcтъp Зapĸoв, който се  aнгaжиpa дa нaпpaви мaĸcимaлнoтo зa нeгoвoтo peшaвaнe, вĸлючитeлнo c пpeдлoжeния зa зaĸoнoви пpoмeни.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.