Последни новини
Home / Законът / Президентът: Въвеждането на индивидуална жалба до КС е важно средство за защита на човешките права

Президентът: Въвеждането на индивидуална жалба до КС е важно средство за защита на човешките права

Defakto.bg

В сряда Радев кани на консултации за съставяне на правителство ГЕРБ – СДС

Президентът Румен Радев: Няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите. Това каза на брифинг пред журналисти президентът Румен Радев. Намерението на президента да забави връчването на мандатите срещна подкрепа сред парламентарните партии. Радев участва в конференция, посветена на 30 години от членството на България в Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека, която се провежда в София под патронажа на държавния глава. Снимка БНР

За ефективен синхрон между институциите, които съблюдават спазването на човешките права, призова държавният глава Румен Радев при откриването на конференция, посветена на 30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека. Държавният глава смята, че за да се гарантират напълни правата на гражданите трябва промяна в Конституцията, която да регламентира индивидуалната жалба:

Едно от най-важните средства за защита срещу закони, генериращи нарушения на Конвенцията, е въвеждането на индивидуалната жалба до Конституционния съд. Искрено вярвам, че перспективата за индивидуална конституционна жалба има подкрепа в парламентарното пространство, където е мястото за обсъждане и реализиране на такива изменения„.

Държавният глава поздрави българските адвокати по повод професионалния им празник – Денят на европейските адвокати, който се отбелязва на 25 октомври. „Веднага след ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека българските адвокати бяха сред първите, които развиха интензивна дейност за нейното популяризиране сред гражданите и пред българските съдилища“, подчерта президентът  Радев при откриването на конференцията.

Румен Радев обяви пред журналисти, че в сряда кани ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство. Той  уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа.

Очаквам партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и дейността му„, посочи държавният глава.

Дали е оптимист за съставянето на правителство, Радев обясни, че ще може да отговори след консултациите с партиите и връчването на първия мандат.

Държавният глава коментира, че машинното гласуване е изиграло огромна роля за елиминиранетона недействителните бюлетини, на сгрешените и поправени многократно протоколи.  „Ако народните представители предлагат по-ефективно решение, нека да го видим„, каза той.

По повод  искането за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, президентът подчерта отново  тезата си:“Всички тези решения и предложения увеличават риска от въвличане на България във войната. Вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решния изобщо някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България?„, риторично попита той.

По думите му отнемането на въоръжение ще задължи още повече дефицита от способностите на българската армия и това увеличава рисковете за нашата сигурност.

Първостепенна задача на НС е най-сетне да попълни комплекта на армията и най-сетне да се заеме с нейната модернизация. НС да изпълни тези ангажименти„, каза още той.

Според Румен Радев няколко са важните приоритети около бюджета за догодина: „Да няма увеличаване на бюджетния дефицит, да не се допусне разглеждането на бюджета да е тържище за предизборно наддаване и да не се допусне намалаяване на социални плащания„.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.