Последни новини
Home / Законът / Гешев създаде спецотдели в окръжните прокуратури за справяне с “ повишената престъпност“

Гешев създаде спецотдели в окръжните прокуратури за справяне с “ повишената престъпност“

Defakto.bg

Във всяка  окръжна прокуратура се създава  специален отдел за борба с организираната престъпност, а приемните на административните ръководите се отварят отново за срещи с граждани. Това са част от мерките, които главният прокурор Иван Гешев  обяви на Национално съвещание  за справяне с “ повишената престъпност“,  съобщи  държавното обвинение.  Когато когато говори за бум на престъпността, главният прокурор  не сочи конкретни данни за нейния ръст, но повторя, че положението е станало лошо  след закриването на спецправосъдието.

Не е известно някой прокурор да се е поинтересувал какви са доказателствата  за това.

Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са комплексни, сред тях е липсата на разбиране у ръководствата на някои институции за това що е държава и държавност. Резултатът от войната срещу съдебната власт, законодателният волунтаризъм и експериментите с правото е това, което виждаме – никой не е застрахован, че докато се движи по тротоара някой пиян или дрогиран шофьор няма да му причини телесна повреда или смърт. Виждаме мигрантите, виждаме какво се случва с ръста на телефонните измами“, заявява пред прокурорите и следователите Иван Гешев.

Гешев опредяла три  групи мерки срещу престъпността и корупцията на съвещанието под надслов:  „Активизиране и организационни действия на Прокуратурата на Република България за противодействие на растящата престъпност“, проведено на  25.10.2022 г. в Националната следствена служба.

Първо – с оглед оптимизиране организацията по дела и преписки, свързани с организирана престъпност и корупция, по успешно приложения модел на работа на отдел първи „Специализиран“ при Върховна касационна прокуратура, в окръжните прокуратури в страната се създават отдели за разследване на организирана престъпност и корупция. „Това, което ще направи българската прокуратура, е да активизира борбата с престъпността в рамките на своите законови правомощия. Ще бъдат изградени звена за противодействие на организираната престъпност във всички окръжни прокуратури“, сочи главният прокурор.

Второ – с оглед извършен анализ и оценка на зачестилите престъпления по направленията организирана престъпност, разпространение и трафик на наркотични вещества, мигрантски натиск, „телефонни измами“, както и корупция „по високите етажи на властта“, главният прокурор предлага спешни съвместни действия с Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“, които да гарантират активната и функционална работа срещу извършителите на подобни престъпления. Ще се предложи създаването на съвместни екипи между ПРБ, МВР и ДАНС, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за посочените престъпления. Тези екипи в спешен порядък ще организират и провеждат съответните действия съгласно функционалната компетентност на всяка от институциите.

Ще поемем отговорност, ще отворим, образно казано, ръце към всички институции, за да работим заедно с ясното разбиране, че това очакват българските граждани“, пояснява главният прокурор.

Трето – с цел подобряване и оптимизиране на действащата организация за прием на граждани и създаване на условия за повишаване на общественото доверие в работата на прокуратурата, се възобновяват приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за граждани, а поставените от тях въпроси и искания ще бъдат насочени по компетентност.

Пред административните ръководители на прокуратурите и завеждащи следствените отдели главният прокурор Иван Гешев подчертава  нуждата от активен диалог и съвместни действия между институциите по места за гарантиране на сигурността на българските граждани. „Предлагам възстановяване на регионалните съвещания, които съществуваха по апелативни райони съвместно с всички структури от правоохранителната система на регионално ниво. Целта е те да анализират спецификите на престъпността в съответния апелативен район и така да се постигне по-добра организация“, казва още Иван Гешев.

Инициаторите на съдебната реформа били сектанти  тип Троцки“

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с представители на парламентарната група на ГЕРБ – СДС.  Срещата е по инициатива на ГЕРБ, след като Гешев изпрати до всички депутати в новия парламент писма с призив за активно взаимодействие и диалог между институциите.  Вчера той се срещна с парламентарната група на „Български възход“.

В хода на дискусията той и представителите на ГЕРБ се обединиха, че реформата трябва да излезе от парламента и да се обсъди от професионалисти и експерти. Росен Желязков отбеляза, че политиците бързат с решенията и затова формализмът измества съдържанието.

Гешев оприличи намеренията за съдебна реформа на ремонт на реактор със селскостопанска техника. По-късно добави, че се инициира от сектанти – „тип Троцки“.

От ГЕРБ се интересуваха докаде са стигнали проверките срещу правителството на Кирил Петков. Разследването в НСлС  е по сигнал на ГЕРБ за купуването на газ от посредници на по-високи цени.

Не питаха за проверките към лидера им  Бойко Борисов.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.