Последни новини
Home / Законът / Гешев създаде спецотдели в окръжните прокуратури за справяне с “ повишената престъпност“

Гешев създаде спецотдели в окръжните прокуратури за справяне с “ повишената престъпност“

Defakto.bg

Във всяка  окръжна прокуратура се създава  специален отдел за борба с организираната престъпност, а приемните на административните ръководите се отварят отново за срещи с граждани. Това са част от мерките, които главният прокурор Иван Гешев  обяви на Национално съвещание  за справяне с “ повишената престъпност“,  съобщи  държавното обвинение.  Когато когато говори за бум на престъпността, главният прокурор  не сочи конкретни данни за нейния ръст, но повторя, че положението е станало лошо  след закриването на спецправосъдието.

Не е известно някой прокурор да се е поинтересувал какви са доказателствата  за това.

Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са комплексни, сред тях е липсата на разбиране у ръководствата на някои институции за това що е държава и държавност. Резултатът от войната срещу съдебната власт, законодателният волунтаризъм и експериментите с правото е това, което виждаме – никой не е застрахован, че докато се движи по тротоара някой пиян или дрогиран шофьор няма да му причини телесна повреда или смърт. Виждаме мигрантите, виждаме какво се случва с ръста на телефонните измами“, заявява пред прокурорите и следователите Иван Гешев.

Гешев опредяла три  групи мерки срещу престъпността и корупцията на съвещанието под надслов:  „Активизиране и организационни действия на Прокуратурата на Република България за противодействие на растящата престъпност“, проведено на  25.10.2022 г. в Националната следствена служба.

Първо – с оглед оптимизиране организацията по дела и преписки, свързани с организирана престъпност и корупция, по успешно приложения модел на работа на отдел първи „Специализиран“ при Върховна касационна прокуратура, в окръжните прокуратури в страната се създават отдели за разследване на организирана престъпност и корупция. „Това, което ще направи българската прокуратура, е да активизира борбата с престъпността в рамките на своите законови правомощия. Ще бъдат изградени звена за противодействие на организираната престъпност във всички окръжни прокуратури“, сочи главният прокурор.

Второ – с оглед извършен анализ и оценка на зачестилите престъпления по направленията организирана престъпност, разпространение и трафик на наркотични вещества, мигрантски натиск, „телефонни измами“, както и корупция „по високите етажи на властта“, главният прокурор предлага спешни съвместни действия с Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“, които да гарантират активната и функционална работа срещу извършителите на подобни престъпления. Ще се предложи създаването на съвместни екипи между ПРБ, МВР и ДАНС, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за посочените престъпления. Тези екипи в спешен порядък ще организират и провеждат съответните действия съгласно функционалната компетентност на всяка от институциите.

Ще поемем отговорност, ще отворим, образно казано, ръце към всички институции, за да работим заедно с ясното разбиране, че това очакват българските граждани“, пояснява главният прокурор.

Трето – с цел подобряване и оптимизиране на действащата организация за прием на граждани и създаване на условия за повишаване на общественото доверие в работата на прокуратурата, се възобновяват приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за граждани, а поставените от тях въпроси и искания ще бъдат насочени по компетентност.

Пред административните ръководители на прокуратурите и завеждащи следствените отдели главният прокурор Иван Гешев подчертава  нуждата от активен диалог и съвместни действия между институциите по места за гарантиране на сигурността на българските граждани. „Предлагам възстановяване на регионалните съвещания, които съществуваха по апелативни райони съвместно с всички структури от правоохранителната система на регионално ниво. Целта е те да анализират спецификите на престъпността в съответния апелативен район и така да се постигне по-добра организация“, казва още Иван Гешев.

Инициаторите на съдебната реформа били сектанти  тип Троцки“

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с представители на парламентарната група на ГЕРБ – СДС.  Срещата е по инициатива на ГЕРБ, след като Гешев изпрати до всички депутати в новия парламент писма с призив за активно взаимодействие и диалог между институциите.  Вчера той се срещна с парламентарната група на „Български възход“.

В хода на дискусията той и представителите на ГЕРБ се обединиха, че реформата трябва да излезе от парламента и да се обсъди от професионалисти и експерти. Росен Желязков отбеляза, че политиците бързат с решенията и затова формализмът измества съдържанието.

Гешев оприличи намеренията за съдебна реформа на ремонт на реактор със селскостопанска техника. По-късно добави, че се инициира от сектанти – „тип Троцки“.

От ГЕРБ се интересуваха докаде са стигнали проверките срещу правителството на Кирил Петков. Разследването в НСлС  е по сигнал на ГЕРБ за купуването на газ от посредници на по-високи цени.

Не питаха за проверките към лидера им  Бойко Борисов.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.