Последни новини
Home / Законът / Правителството одобри нови три законопроекта по Плана за устойчивост и развитие, сред тях и антикорупционният закон

Правителството одобри нови три законопроекта по Плана за устойчивост и развитие, сред тях и антикорупционният закон

Defakto.bg

Министерският съвет одобри три законопроекта на Министерството на правосъдието,  свързани с Плана за устойчивост и развите (ПУВ),  които трябва да са приети до края на тази година, за да може държавата да се възползва от втория транж по този план. Това съобщи министърът на правосъдието Крум Зарков.

Първят от тях е Законът за допълнение и изменение  на Закона за кадастъра  и  имотния регистър, с който се създават електронни партиди на недвижимите имоти и на дела с вписани актове, като основна предпоставка за създаване на имотния регистър.  „Освен анагажимент по ПУВ, този въпрос „виси“ в българското публичо пространтво вече 20 години„, вметна Зарков.

Вторият законопроект е свързан с промени в Закона за медиацията, с който се предвижда задължителна съдебна медиация по определени граждански и търговски дела, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. Става въпрос за спорове, свързани  със семейните отношения, собственост, делби, етажна собственост пр., които по ефективно биха били решавани чрез медиация отколкото през съдебните инстанции. Отделно така ще се разтовари и съдебната система от дела, а това ще се отрази на бързината на съдопроизводството, обяви министърът.

Третият законопроект, одобрен от МС е  за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публичин длъжности. “ С този законопроект създаваме разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корпуцията по висшите етажи на властта. Предвижадаме гаранции този орган да не бъде употребяван нито като бухлака, нито като чадър“, заяви Зарков.

За да се случи това предвиждаме, каза той,  членовете на комисията да бъдат избирани от различни органи – НС, президента и върховните съдилища, както и механизми за разследващите органи, така че да не може да им се оказва влияние в работата.  Искаме да излезем от порочния кръг на скандали по повод фигурата на председател на комисията и затова предлагаме 5-та й членове  бъдат председатели за по 1 година, като се започне с жребий, уточни министърът.  Така всеки  един от председателите ще знае, че следващият ще погледне неговата работа.  Този закон  трябва да  отговори най – сетне и на  въпроса, задаван у нас и в  чужбина, защо няма осъдени по високите етаж  на властта.  Част от отговорите се намират в прокуратурата, а друга – в разследването. Смятаме, че с този закон поне частта с ефективното и независимо разследване ще бъде решен, каза в заключение Зарков.

Миналата седмица пpaвитeлcтoвoтo oдoбpи зaĸoнoпpoeĸт зa пpoмeни в  Зaĸoн зa пpaвнaтa пoмoщ, също cвъpзaн c Πлaнa зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт, ĸaĸтo и пpoeĸт зa  измeнeния в  HK  пo пoвoд нaĸaзaтeлнa пpoцeдypa, oбpaзyвaнa cpeщy дъpжaвaтa oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия.

Междувременно парламентът задължи Министерския съвет до седмица да внесе всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за подаване към Европейската комисия на искането за второ плащане е до 31 декември. „За“ се обявиха 173-ма народни представители, „против“ гласуваха 27-те депутати от „Възраждане“, а 9 от ДБ и 8 от ПП се въздържаха. Предложението беше внесено от ГЕРБ.

Депутатите решиха да създадат нова постоянна парламентарна комисия – по конституционни въпроси. В миналото 47-о НС имаше такава Временна комисия, но тя така и не заработи.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.