Последни новини
Home / Законът / Бившият главен касиер на „Алфа банк“ Петко Митевски вече е в затвора с 14-годишна присъда за присвояване на 21,2 млн. лв.

Бившият главен касиер на „Алфа банк“ Петко Митевски вече е в затвора с 14-годишна присъда за присвояване на 21,2 млн. лв.

Defakto.bg
Осъденият Петко Митевски

Бившият главен касиер на „Алфа банк“ Петко Митевски получи окончателно присъда от 14 г. затвор за присвояването на над 21,2 млн. лв. от банката.  Той е  осъден още и на  конфискация на половината имущество и лишаване от  правото да заема отчетническа и материално-отговорна длъжност в държавни и общински фирми за 3 г.

Делото срещу Митевски приключва 12 години след началото на разследването. На  24 октомври  състав  Върховния касационен съд оставя в сила в сила 14 -годишната присъда на  Софийския апелативен съд.

През 2017 г. най-напред  СГС призна подсъдимия Митевски за виновен и го осъди  на 15 години „лишаване от свобода“ за присвояване от 16 септмеври 2008 г. до 11 май  2010 г., при условията на продължавано престъпление на общо на 21 201 430 лв. Наложи му и  „конфискация“ и „лишаване от права“.  Със същата присъда той бе  признат за виновен още, че  се е ползвал от неистински частни документи – приемо-предавателни протоколи и актове, на които бил придаден вид, че са подписани от служители на банката.

През 2021 г.  Софийски апелативен съд намали  наложеното наказание „лишаване от свобода“  на 14 години заедно с  „конфискация“ и „лишаване от права“.

Случаят „Митевски“ нашумя през 2011 г., когато стана ясно, че от главната каса на банката, от която  имал само той, са изчезнали милиони. Касиерът бе обвинен, че ги е изнесъл с пътни чанти.

Делото срещу него продължи задочно до миналата година, когато Митевски се появи в САС и бе задържан.   Още в мотивите на градския съд бе подчертано, че и ръководството на банката е бездействало и дълго дори не е уведомило за изнесените пари, а след това и разследващите не са се постарали да ги открият.

Присъдата срещу Митевски все още не е публикувана  от ВКС заради забраната на съдилищата да обявяват решенията си по наказателни дела, докато прокуратурата не ги уведоми, че  присъдата е приведена в изпълнение.

СГП се възползва от поправката в закона и  първа  съобщи новината за присъдата.“В рамките на своята компетентност СГП незабавно предприе действия по привеждане в изпълнение на наказанията „лишаване от свобода“ и „лишаване от права“, съобщи тя. Междувременно „Алфа банк“ прекрати съществуването си, а през  2016 г. бе закупена от „Пощенска банка“.

           

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.