Последни новини
Home / Законът / Инициатива: Гешев предлага на Демерджиев и Тончев съвместни екипи срещу „стените на недоверието“ и шест категории престъпления

Инициатива: Гешев предлага на Демерджиев и Тончев съвместни екипи срещу „стените на недоверието“ и шест категории престъпления

Defakto.bg

Главният прокурор предлага на служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев създаването на съвместни екипи между Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които да извършват първоначален анализ, а впоследствие и постоянен мониторинг на наличните данни за шест категории престъпления – организирана престъпност, корупция по „високите етажи“ на властта, конвенционална (битова) престъпност, трафик и разпространение на наркотици, телефонни и интернет измами, нелегална миграция, съобщава държавното обвинение.

Писмата до  ръководителите на МВР и ДАНС имат идентично съдържание и са подписани от зам. главния прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов.  Преди  изборите на 2 октомври,  гл.прокурор предложи на двамата да работят съвместно срещу купуването на гласове по време на кампанията и вота, но вътрешният министър отказа поради  липса на законно основание за създаване на подобни екипи.

Публикуваме съдържанието на писмото до вътрешния министър, като ви уверяваме, че все едно сте прочели и това до председателя на ДАНС

Пълният текст:

ДО  Г-Н ИВАН ДЕМЕРДЖИЕВ

СЛУЖЕБЕН ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

ПО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И СИГУРНОСТ

И СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР

НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДЕМЕРДЖИЕВ,

През последната около една година българското общество е изправено пред устойчив и силно притеснителен рыт на престъпностга.  Ежедневни са случаите на извършването на тежки криминални престъпления, жертви на които стават десетки български граждани. Свидетели сме и на завръщането на форми на престљпността, които считахме за забравени — все повече млади хора попадат в капана на зависимостта от наркотици, заливащи българските училища,  рекордни са нивата на миграционния натиск,  множество възрастни  хора стават обект на грабежи и измами; ежедневно невинни хора губят живота си при тежки пътни инциденти, причинени от употребили наркотични вещества и алкохол шофьори. Влошената среда за сигурност в международен план, породена от водената на няколкостотин километра от границата ни война, засилващите се икономическа и социална кризи, неизбежно водят до влошаване на криминогенния фактор.

Сред българския народ все повече се засилват опасенията за това дали институциите, призвани да осигуряват сигурността и спокойствието, са способни да изпълняват своите правомощия.  Нестабилната политическа обстановка доведе до нещо немислимо в държава член на Европейския съюз, а именно изграждането на стени от недоверие между институциите, призвани да противодействията на престьпността във всичките й форми. Вместо взаимодействие между институциите от отделните власти, ангажирани с правоохранителната и правоприлагащата дейност, е налице изграждането на стени от недоверие и немотивирани атаки между техни представители. Всичко това влече след себе си разруха на демократичните устои на правовата държава и засилва недоверието сред гражданите към собствената им държава.

Считам, че като представители на институциите, призвани да служат на българските граждани, като гарантират и защитават техните права и сигурност, сме длъжни по възможно най-категоричен начин и в спешен порядък, да подобрим координацията и взаимодействието между Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност”. Противопоставянето на държавата срещу престьпността и корупцията е невъзможно без общите усилия между всички държавни институции.  Това са очакванията и на българските граждани, които не могат повече да живеят в несигурност и дори в страх, че ще станат жертва на престъпно посегателство.

Именно за това, за да оправдаем доверието на общество, което очаква успешно да противодействаме на престъпността и корупцията, предлагам издаването на съвместна заповед между ПРБ, МВР и ДАНС за създаването на съвместни екипи от трите институции, които да извършват първоначален анализ, а впоследствие да осъществяват и постоянен мониторинг на наличните данни за шест категории престьпления организирана престъпност, корупция по „високите етажи” на властта, конвенционална (битова) престъпност, трафик и разпространение на наркотици, телефонни и интернет измамите,  нелегална миграция.

Изразявам твърдата си убеденост, че в интерес на българските граждани сме длъжни да загърбим лични и конконктурни интереси, за да може в спешен порядък да предприемем реални действия за гарантиране на тяхната сигурност и просперитет.

С УВАЖЕНИЕ,

ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР,(Съгласно заповед № Р от 26.10.202 г. на главния прокурор)

БОРИСЛАВ САРАФОВ

ДИРЕКТОР НА НСЛС И ЗАМЕСТНИК НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ПО РАЗСЛЕДВАНЕТО

Междувременно ПРБ съобщи, че главният прокурор Иван Гешев ще се срещне с граждани на Шумен в залата на Регионалната библиотека „Ст. Чилингиров“ днес в 18 часа.  Темите на разговорите са във връзка с ръста на битовата престъпност, увеличаващото се разпространение на наркотици сред младежите, както и зачестилите случаи на тежки пътнотранспортни произшествия.
Срещата е по повод общественото недоволство в града, след като при тежката катастрофа на 28 септември загина 22-годишната Светломира Станчева.[

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.