Последни новини
Home / Законът / Съд наложи 23 години „лишаване от свобода“ за изнасилване, опит за убийство и палеж на непълнолетно момиче

Съд наложи 23 години „лишаване от свобода“ за изнасилване, опит за убийство и палеж на непълнолетно момиче

Defakto.bg

Разградският окръжен съд призна за виновен 26-годишния Н.Я. от Цар Калоян за  изнасилване на  непълнолетната си братовчедка,  множество тежки телесни повреди и опит да я убие като я запали, съобщи Апелативна прокуратура – Варна.

Мъжът е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в града, която му повдига трите обвинения.

За първото престъпление, опит за убийство,  съдът постанови присъда „доживотен затвор“, която беше заменена на основание чл. 58 от НК с 23 години „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване, поради факта, че подсъдимият е пожелал съкратена съдебна процедура и е признал всички факти от обвинителния акт.

По второто обвинение – за изнасилване на непълнолетното момиче, той беше осъден на 12 години „лишаване от свобода“, заменени с 8 години, след редуцирането.

По третото обвинение – за палеж, той получи осъдителна присъда в размер на 9 години „лишаване от свобода“, намалена с една трета до 6 години „лишаване от свобода“.
След кумулирането на наложените наказания, съдът определи Н.Я. да търпи най–тежкото от тях, а именно 23 години „лишаване от свобода“ при строг режим.

Уважен е и предявеният граждански иск от пострадалото момиче на стойност 150 000 лева, като 26-годишният мъж ще трябва да заплати и сумата от
14 700 лева за нанесените материални щети при извършения от него палеж.

Престъплението подсъдимият извършил на 16 ноември 2021 година. Привечер той отишъл в дома на свои роднини, където живеела пострадалата непълнолетна. Целта на посещението му първоначално била друга. Но след като имал кратък спор с братовчедка си, той я нападнал. Ударил я няколко пъти с шамари и юмруци по лицето и врата, заплашил я, че ще я убие и я изнасилил. В опит да прикрие стореното, Н.Я. решил наистина да убие братовчедка си. Започнал да я души, докато тя изпаднала в безсъзнание, а той решил, че е мъртва. Преди да избяга подсъдимият запалил чаршафите на леглото на момичето и го оставил безпомощно.
Жертвата на 25-годишния тогава мъж била намерена от майка си малко по-късно същата вечер в тежко състояние. Момичето незабавно било отведено и настанено в болнично заведение със сериозни травми и изгаряния, в безсъзнание, като съществувала реална опасност за живота й. Лечението й
продължило дълго, а възстановителните процедури и рехабилитация продължават и днес.
Присъдата на Разградския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.