Последни новини
Home / Законът / Иван Демерджиев: С пари, отпуснати за АМ „Хемус“, представители на „интересни“ дружества, са построили хотел

Иван Демерджиев: С пари, отпуснати за АМ „Хемус“, представители на „интересни“ дружества, са построили хотел

Defakto.bg

Има известно подобрение в съвместната работа на МВР и прокуратурата. Това заяви в петък  служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в кулоарите на парламента. Той даде за  пример разследването по автомагистрала „Хемус“. Министърът обяви, че сред деветимата обвиняеми за злоупотреби около строителството на АМ „Хемус“ има представители на „много интересни дружества“ без обаче да назове имена:

Има известно подобрение основно на териториално ниво. Бяха блокирани всички основни и важни производства, когато встъпих в длъжност. Сега има производства, които се задвижиха. Вече знаете, имаме и първите резултати – имаме 9 привлечени лица към наказателна отговорност по случая „Хемус“. 

И апелирам много внимателно да видите кои са тези лица, защото това не са онези граждани, неизвестни никому и анонимни, които виждахте по телевизията в началото на случая. Имената им са публично известни, свързани са с много интересни дружества, вие сте журналисти, можете да направите разследвания. Ще ги видите, свързани са с много интересни дружества. На мен ми изглеждат високопоставени, сериозни дружества. С кого са свързани тези дружества, вие знаете много добре, през годините.“

Той коментира твърдението на предшественика си Бойко Рашков, че с пари, предвидени за магистрала „Хемус“, е построено вилно селище: „По-скоро става въпрос за хотел, но пак ви казвам, нека да не изпадаме в подробности. След като са преминали през няколко дружества, са отишли в построяването на нещо съвсем различно от магистрала „Хемус“  – на хотел„, каза министърът на вътрешните работи.

По повод изпратеното от главния прокурор писмо за изграждане на съвместни екипи за анализ и мониторинг на 6 вида престъпления Демерджиев коментира, че искането ще бъде разгледано, за да се види дали има основание за формирането на такива екипи.

„Предстои да бъде разгледано писмото от главния прокурор относно изграждането на съвместни екипи с МВР и ДАНС за анализ и мониторинг на 6 вида престъпления.  Ние сме много последователни в действията си. Ако има правно основание да бъдат създадени такива екипи, ще бъдат създадени, заяви Демерджиев.
Ако няма правно основание,  ние няма как да ги създадем. Нито сме отказали, нито ще откажем координация при противодействието на престъпността„, допълни Демерджиев.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.