Последни новини
Home / Законът / Предизвестен избор: Комисии на Прокурорската колегия представят доклади за качествата на Борислав Сарафов за шеф на НСлС

Предизвестен избор: Комисии на Прокурорската колегия представят доклади за качествата на Борислав Сарафов за шеф на НСлС

Defakto.bg

На 1 ноември 2022 г. (вторник) Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, ще проведат заседания, на които ще представят своите доклади за притежаваните от кандидата за директор на Национална следствена служба – Борислав Сарафов професионални и нравствени качества, съобщават оттам.

Докладите са изготвени след събрани и анализирани данни от всички достъпни и достоверни източници на информация, се казва в съобещението. Те съдържат заключение   относно законовите изисквания за заемане на длъжността, данни за  нравствените качества на кандидата, неговата квалификация, опит и професионални качества и  мотивация  за съответната длъжност.  По закона докладът на всяка комисия се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет най-малко 14 дни преди гласуването.

Изобрът се смята за предизвестен, след като  в края Борислав Сарафов бе нoминaран за още един мандат oт  глaвния пpo ĸypop Ивaн Гeшeв и члeнoвeтe нa Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa BCC Cвeтлaнa Бoшнaĸoвa, Oгнян Дaмянoв и Йopдaн Cтoeв.

По закон номинации могат да правят главният прокурор, поне трима членове на ПК на ВСС и министърът на правосъдието.  На  28 ceптeмвpи служебният правосъден министър Крум Зарков призова следователитe да кажат кой искат да ги ръководи през следващите 5 години. Той се ангажира, ако постъпи кандидатура, да я внесе в Прокурорската колегия.

На  5 октомври т.г. Oбщo cъбpaниe нa cлeдoвaтeлитe oт Haциoнaлнaтa cлeдcтвeнa cлyжбa (HCлC)  отговори на министъра с eдинoдyшнo подкрепа за кандидатурата на Бopиcлaв Capaфoв зa втopи мaндaт ĸaтo диpeĸтop нa HCлC.

След като никой не издигна друга кандидатура, досегашният началник на следователите и зам. гл. прокурор,  ще се състезава  за поста сам.  Това ще стане на  9 ноември по решение на  Прокурорската колегия.  Петгодишният мандат на сегашния й шеф – Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор по разследването, изтича на 18 декември тази година.

За да бъде избран, Сарафов трябва да получи осем гласа от Прокурорска колегия на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.