Последни новини
Home / Законът / Единодушно Съдийската колегия избра председатели на административните съдилища в Шумен и Видин

Единодушно Съдийската колегия избра председатели на административните съдилища в Шумен и Видин

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Снежина Чолакова-Маринова за административен ръководител – председател на Административен съд – Шумен.  Тя има над 25 години юридически стаж. Кариерата ѝ в органите на съдебната власт започва като младши прокурор в Районна прокуратура – Шумен на 17.03.1997 г., след което от 03.12.1998 г. е прокурор там. От 20.04.2000 г. е заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Шумен, а от 10.05.2001 г. е прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен. В периода 25.04.2002 г. до 09.02.2005 г. е заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Шумен, след което до 15.02.2007 г. е заместник-административен ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Шумен. От 15.02.2007 г. и към момента е съдия в Административен съд – Шумен.

Кандидатът получи въпроси от  Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд и Атанаска Дишева – член на ВСС, относно управленския екип, с който ще работи, каква е комуникацията с районните съдилища по противоречива съдебна практика и би ли иницирала промяната ѝ чрез сигнализиарне на ВАС, както и за осъществяваната от съда правосъдна дейност.

В нейна подкрепа се изказаха Георги Чолаков,  Боян Магдалинчев ,и Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева, които акцентираха, че кандидатура е издигната от Общото събрание на съда, като магистратите са изказали изключително добри думи за нея. Посочени бяха получените висока атестационна оценка и етично становище в съответствие с изискванията на закона, на богатия ѝ професионален стаж и натрупан административен опит. Отбелязано бе, че с нейното назначаване се осигурява приемственост в развитието на съда, както и на убедителното ѝ представяне в изборната процедура.

Единодушно  втори мандат като председател на Административен съд – Видин получи и досегашния и.ф. адм. ръководител  Антония Генадиева.

Тя има над 23 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва през 1999 г. като съдия в Районен съд – Видин, след което от 01.11.1999 г. е младши съдия в Окръжен съд – Видин, а от 01.03.2000 г. – отново съдия в Районен съд – Видин. На 15.02.2007 г. встъпва в Административен съд – Видин и в периода 16.04.2007 г. – 21.04.2007 г. е негов заместник-председател. Първият ѝ мандат като административен ръководител – председател на съда е от 21.04.2017 г. до 21.04.2022 г., след което и към момента е изпълняващ функциите „административен ръководител“.

Тя бе питана от председателя на Върховния административен съд и Олга Керелска – член на ВСС, за движението на административно-наказателните дела от районните съдилища към Административен съд – Видин, неговата готовност за въвеждане на Единната деловодна информационна система, както и за предоставяната информация за дейността на Административен съд – Видин и на другите съдилища в съдебния район.

Подкрепа за нейната кандидатура заявиха Георги Чолаков,  Цветинка Пашкунова и Боян Магдалинчев,  като отбелязаха притежаваните от кандидата професионални и нравствени качества, получената висока атестационна оценка и дадената от общото събрание на съдиите подкрепа. Поставен беше акцент на нейните качества на толерантен административен ръководител, доказал се в първия ръководен мандат и преди това като заместник-председател, както и на нейния принос за създаване на отлични условия за работа в настоящата сграда на Административен съд – Видин. Обърнато бе внимание на получената висока оценка от Министреството на образованието и науката за създадения от Административен съд – Видин, Окръжен съд – Видин, Районен съд – Кула и Районен съд – Белоградчик, филм „Твоите най-важни права и отговорности като дете“ при изпълнение на дейностите по Образователната програма на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.