Последни новини
Home / Законът / Единодушно Съдийската колегия избра председатели на административните съдилища в Шумен и Видин

Единодушно Съдийската колегия избра председатели на административните съдилища в Шумен и Видин

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Снежина Чолакова-Маринова за административен ръководител – председател на Административен съд – Шумен.  Тя има над 25 години юридически стаж. Кариерата ѝ в органите на съдебната власт започва като младши прокурор в Районна прокуратура – Шумен на 17.03.1997 г., след което от 03.12.1998 г. е прокурор там. От 20.04.2000 г. е заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Шумен, а от 10.05.2001 г. е прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен. В периода 25.04.2002 г. до 09.02.2005 г. е заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Шумен, след което до 15.02.2007 г. е заместник-административен ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Шумен. От 15.02.2007 г. и към момента е съдия в Административен съд – Шумен.

Кандидатът получи въпроси от  Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд и Атанаска Дишева – член на ВСС, относно управленския екип, с който ще работи, каква е комуникацията с районните съдилища по противоречива съдебна практика и би ли иницирала промяната ѝ чрез сигнализиарне на ВАС, както и за осъществяваната от съда правосъдна дейност.

В нейна подкрепа се изказаха Георги Чолаков,  Боян Магдалинчев ,и Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева, които акцентираха, че кандидатура е издигната от Общото събрание на съда, като магистратите са изказали изключително добри думи за нея. Посочени бяха получените висока атестационна оценка и етично становище в съответствие с изискванията на закона, на богатия ѝ професионален стаж и натрупан административен опит. Отбелязано бе, че с нейното назначаване се осигурява приемственост в развитието на съда, както и на убедителното ѝ представяне в изборната процедура.

Единодушно  втори мандат като председател на Административен съд – Видин получи и досегашния и.ф. адм. ръководител  Антония Генадиева.

Тя има над 23 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва през 1999 г. като съдия в Районен съд – Видин, след което от 01.11.1999 г. е младши съдия в Окръжен съд – Видин, а от 01.03.2000 г. – отново съдия в Районен съд – Видин. На 15.02.2007 г. встъпва в Административен съд – Видин и в периода 16.04.2007 г. – 21.04.2007 г. е негов заместник-председател. Първият ѝ мандат като административен ръководител – председател на съда е от 21.04.2017 г. до 21.04.2022 г., след което и към момента е изпълняващ функциите „административен ръководител“.

Тя бе питана от председателя на Върховния административен съд и Олга Керелска – член на ВСС, за движението на административно-наказателните дела от районните съдилища към Административен съд – Видин, неговата готовност за въвеждане на Единната деловодна информационна система, както и за предоставяната информация за дейността на Административен съд – Видин и на другите съдилища в съдебния район.

Подкрепа за нейната кандидатура заявиха Георги Чолаков,  Цветинка Пашкунова и Боян Магдалинчев,  като отбелязаха притежаваните от кандидата професионални и нравствени качества, получената висока атестационна оценка и дадената от общото събрание на съдиите подкрепа. Поставен беше акцент на нейните качества на толерантен административен ръководител, доказал се в първия ръководен мандат и преди това като заместник-председател, както и на нейния принос за създаване на отлични условия за работа в настоящата сграда на Административен съд – Видин. Обърнато бе внимание на получената висока оценка от Министреството на образованието и науката за създадения от Административен съд – Видин, Окръжен съд – Видин, Районен съд – Кула и Районен съд – Белоградчик, филм „Твоите най-важни права и отговорности като дете“ при изпълнение на дейностите по Образователната програма на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.