Последни новини
Home / Законът / Изненадващо БСП се срещна с главния прокурор Иван Гешев и му поиска оставката

Изненадващо БСП се срещна с главния прокурор Иван Гешев и му поиска оставката

Defakto.bg
Главният прокурор бе подкрепян от заместниците си по време на срещата с левицата.

Изненадващо ПГ  на „БСП за България“ се срещна с главния прокурор Иван Гешев и екипа му в Народното събрание. Това стана по повод писмото на  Гешев  до всички депутати от 48-ия парламент за необходимостта от дебат за провеждането на „правна“ реформа, както я нарича той.  Досега срещи бяха проведени с ГЕРБ-СДС, ДПС и Български възход.

Срещата на главния прокурор с парламентарната група на БСП се оказа най-продължителната, най-посещаваната и най-острата на фона на предхождащите я, които Иван Гешев проведе преди дни с „Български възход“, ГЕРБ и ДПС, съобщи БНР.

Към финала на срещата Явор Божанков  потвърди пред главния прокурор, че БСП  настоява за същото, за което е настоявала през 2020 година – оставката на Гешев и ограничаване на правомощията на обвинител номер едно.

Винаги сме подкрепяли обжалването на отказите на прокуратурата да образува наказателин производства, защото точно те са големия проблем„, каза Божанков.“ Цяла България видя снимките с шкафчета и пачките, само вие е не ги забелязахте и обявихте, че не са автентични“ , обърна се той към Гешев.  „Под ваше ръководство държавното обвинение е много активно в  някои случаи и съмнително пасивно в други“, мотивира Божанков  поисканата оставка  на главния прокурор.

Няма как да коментирам политически изказвания с юридически термини“ – отговори  Иван Гешев, според когото искането на оставката му е в нарушение на Конституцията и разделението на властите.  Добави, че не се занимава с „жълтини“ и цитира Библията: „Моето търпение ще победи вашето лукавство„.

Корнелия Нинова и Явор Божанков – и двамата значително настъпателни по време на срещата с гл. прокурор.

Преди това главният прокурор и неговия екип и БСП се разминаха по въпроса дали некачеството на законодателство, или проблеми в прокуратурата са причината за усещането за липса на справедливост.  Според Гешев причината е в липсата на междуинституционално взаимодействие и остарелите закони, а според Кристиян Вигенин пък в усещането за избирателна работа на държавното обвинение.

По време на разговора Иван Гешев заяви, че трябва нов Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, а от БСП и лично Корнелия Нинова го призоваха да прилага с пълната им цялост и действащите досега.

Гешев обяви, че  е нужна „всеобхватна правна реформа“, а промените досега  били с пропагандни цели. Корнелия Нинова  каза на Гешев, че не може да се оплаква от внимание. Припомни му, че  е бил променен Правилникът за работата на парламента, за да бъде канен  главният прокурор на всеки три месеца, а той изпрати промените в КС. Съдът  отхвърли  искането му за обявяване на  противоконституционност на промяната.

Нинова акцентира, че  БСП са идентифицирали, че големия  проблем е  в  задкулисието и паралелната държава. Големият проблем е по високите етажи на властта, отчете тя.

Основният проблем е промяната в законодателството, така че да има справедливост, отговори  Иван Гешев, според когото правилата, с които разполагат българските магистрати не са добри. А правилата се определят от законодателя и Гешев даде за пример, че все едно да дадеш лъжица, с която трябва да се изкопае канал до Бургас.

НК наистина е приет през 1968 г., но оттогава е променян над 120 пъти – в много от случаите с  с участието на прокуратурата, заяви лидерката на БСП.  Нинова посочи, че последният парламент е забранил продажбата на т.нар. „райски газ“, но тя продължава навсякъде. И попита  какво да направят депутатите, за да започнат МВР, прокуратурата и други институции да си вършат работата.

„Важно е законът да е добър, но по-важен е контролът по изпълнението му“, заяви  Нинова.  Тя каза, че  през последните пет години партията е написала 13 сигнала до прокуратурата и нямат информация какво се случва с тях.  Нинова каза още, че в  момента  се прави  експертиза по дело след сигнал от 2017 г. „Пет години от сигнала и сега правите експертиза. И за това ли са виновни депутатите?„, попита тя.

Гешев вметна, че прокуратурата ще се старае въпреки законодателството да постига резултати.

На въпрос  ще каже ли Гешев кои са политиците, взимали пари от КТБ, както бе заявил  преди години.  Той каза, че ще изненада Нинова с информация по сигналите ѝ и даде думата на шефа на националното следствие Борислав Сарафов, който пък  на свой ред заяви, че  не може да дава информация публично.

По време на срещата от „БСП за България“  изразиха подкрепа за идеите на прокуратурата, свързани с  промени за шофьорите без книжка и тези, които управляват автомобил след употреба на алкохол и наркотици.

След края на срещата обвинител номер едно изрази надежда, че останалите три парламентарни групи, с които още не се е виждал, ще намерят време да се срещнат с него и екипа му. “ Надявам се, че няма да се стигне до това някои парламентарни групи да не искат да разговарят за проблемите на българските граждани, което би означавало, че те не ги интересуват, нека да чуем каква е тяхната визия за правна реформа„, в типичен стил заключи  той.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.