Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: За първи път предлагаме антикорупционната комисия да обжалва отказите на прокуратурата да образува наказателни дела

Крум Зарков: За първи път предлагаме антикорупционната комисия да обжалва отказите на прокуратурата да образува наказателни дела

Defakto.bg

До момента няма задоволителни резултати от борбата с корупцията по  високите етажи на властта. Трябва  да има достатъчни разследвания и съответно присъди. Това е трудно, особено, ако има замесен човек с реална власт.  Затова залагаме, в концепция с ПП, независима разследваща агенция. Тази агенция ще е стегната с определени правомощия,  всичко, което им е необходимо, за да извършват разследвания.  Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред Нова тв за антикорупционния закон, изработен в Министреството на правосъдието, който предстои да бъде разгледан заедно с предложенията на „Продължаваме промяната“ днес в правната комисия.  Ако и двата  законопроекта бъдат приети,  правната комисия в срок от 14 дни трябва да обедини в един.

Зарков заяви, че предлаганата от МП  нова антикорупционна комисия  ще е колегиален орган от 5 души, които ще излъчват на ротационен принцип председател за по една година.  Идеята е, че така ще има вътрешен контрол, наблегна министърът.Заложено е членовете  на комисията  да бъдат избирани – двама да бъдат от парламента, един да бъде назначаван от президента и по един член да избират общите събрания на двете върховни съдилища , за да  бъде органът равно отдалечен от всички власти.

Попитан как  ще коментира промененото говорене на ГЕРБ за антикорупционния закон, който бе внесен за разглеждане и обсъждане от „Продължаваме промяната“, Зарков заяви: Аз не мога да кажа каква е причината, може да има от всичко по-малко. Очевидно е, че сме в ситуация на сложни преговори за съставяне на правителство, на различни действия на знаци към обществеността. Това, което за мен е важно, е този закон да бъде приет и всички думи биха имали значение, включително тези на ГЕРБ.  Ако с техните гласове в крайна сметка бъде приет качествен закон и то да бъде приет до края, не само на първо четене, а от началото до края и бъде публикуван в Държавен вестник, това значи, че тези думи, които е изрекъл Бойко Борисов, са наистина думи, които имат тежест.

По повод внесения от МП законопроект, Зарков коментира още,  че за първи път  е предвидено отказите на прокуратурата по разследване на антикорупционната комисия да бъдатт обжалвани пред съда. „Това е прецедент, тъй като прокуратурата досега има пълен монопол върху решенията си за отказа от образуване на наказателни производства“, каза Зарков. Той допълни, че от години  това е и една от препоръките на Венецианската комисия, както и възможностите за разследване на главния прокурор.

На въпрос  дали антикорпуционният закон предвижда разследване на   главния прокурор, служебният правосъден министър заяви,  че това ще става по законопроекта за промени на ЗВС и НПК, изработен от предишния министър на правосъдието Надежда Йорданова.,  по който служебното правителство продължава работа.

„Ако законопроектът бъде приет, гл. прокурор ще бъде разследван по специален ред от съдия – известно е, че от 2009 г. България  се бори с този казус, след като тогава ЕСПЧ обяви, че в страната няма ефективен метод за разследване при евентуално престъпление на Обвинител №1.“ 

На път сме да изградим такъв механизъм, заяви Зарков и напомни, че “ ДБ „внесе изработения от Надежда Йорданова законопроеект в предишния мандат, а след като Внецианската комисия даде положително становище за принципа на закона, но отправи бележки по него, които трябва да бъдат изчистени,  каза  Зарков. В момента това се прави в Министреството на правосъдието и се надявам до края на тази седмица, да предложим и наш вариант, който на базата на тази концепиця да приеме всички препоръки на Венецианската комисия, обясни той.

Този законопроект отговаря и на 70  осъдителни решения на ЕС за правата на човека, които засягат тежки и сложни въпроси – за правата на жертвите от престпъления в процеса, ролята на онзи, който подава сигнал за нередности, обжалването на определени прокурорски актове и др.“

Зарков коментира и поведението на прокурорския син Васил Михайлов от Перник, който прекара в ареста близо пет месеца заради обвинения за закана за убийство над жена и побои над двама мъже. От няколко дни той е под домашен арест, но след подадени множество сигнали се установи, че вече няколко пъти е нарушил ограничителния си периметър.

До момента е установено, че е нарушил периметъра си и най-вероятно е излизал от дома си. Едното му излизане е по-дълго – за около 40 минути. За действията му са уведомени съд и прокуратура. Проверява се дали служителят, отговарящ за проследяващата му гривна, е проспал ситуацията. Мисля, че домашният му арест приключи“, обобщи  Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.