Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Успешна борба с корупцията без реформирана прокуратура е невъзможна

Надежда Йорданова: Успешна борба с корупцията без реформирана прокуратура е невъзможна

Defakto.bg

Успешна борба с корупцията без реформирана прокуратура е невъзможна, тъй като по конституция органът, който повдига и поддържа обвинения в съда е българската прокуратура. Това каза в ефира на „Лице в лице“ на Би Ти Ви бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

Тя отхвърли тезата на главния прокурор Иван Гешев, че в 95% от случаите наказателното законодателство не пречи на прокуратурата, а в “ знаковите дела, тези, които засягат най-големите интереси, най-дълбоко бъркат в нашите джобове,  прокуратурата изведнъж си намира всякакви оправдания”.

Йорданова изказа  съмнение, че предвидените цели осем законопроекта за първото заседание на правната комисия ще  бъдат обсъдени задълбочено.
„Антикорупционният закон“, внесен от  „Продължаваме промянат“  е първа точка в дневния ред, но днес служебното правителство внесе и техния законопроект. По правилник ние трябва да разгледаме тези два законопроекта в едно заседание. „Демократична България“ има своите бележки и опасения, има своите важни моменти, които ще настояваме да бъдат отстранени между първо и второ четене.

„Дебатът ще бъде труден, защото това е един сложен закон и е много важно за „ДБ“ това да не се превърне като поредната бухалка на властта, смята  Йорданова.
По оценка на „Демократична България“ в законопроекта не се съдържат достатъчно гаранции за защита на правата и интересите на гражданите и на засегнатите юридически лица.
Същевременно се дава една свобода на антикорупционния орган, който гарантира след това  успешно повдигнато и поддържано обвинение от съда”, подчерта депутатът от ДБ.
Надежда Йорданова коментира и двата законопроекта за изменения в Изборния кодекс, които ще бъдат обсъждани в първото заседание на правна комисия и целят връщането на  хартиената бюлетина.

Машинното гласуване ограничи манипулациите на вота и реши проблема с действителните бюлетини. На изборите на 4 април имаше 85 000 недействителни бюлетини.
На предходните избори невалидните бюлетини бяха само в секциите с хартиено гласуване. Искаме да продължаваме тази практика ли? Това е лош знак за българската демокрация”,  отбеляза  Йорданова.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.