Последни новини
Home / Законът / Нинова се оплака от прокурорски натиск заради К. Добрев, а то било разпореждане на съда по нейна жалба срещу Явор Дачков

Нинова се оплака от прокурорски натиск заради К. Добрев, а то било разпореждане на съда по нейна жалба срещу Явор Дачков

Defakto.bg

Прокуратурата е задействала мярката „принудително довеждане“ на лидера на БСП Корнелия Нинова заради жалбата на съпартиеца й Кирил Добрев за неизпълнение на съдебно решение на Върховния касационен съд. Това съобщи Нинова на брифинг в Народното събрание, като уточни, че рано сутринта в дома ѝ са били изпратени двама служители от „Съдебна охрана“. Тя обаче не ги е посрещнала, защото вече е била тръгнала към парламента. Поводът според Нинова е започнала проверка на прокуратурата по жалба на един от нейните критици  Кирил Добрев.

Жалбата на Добрев е за това, че не е бил допуснат на заседание на Националния съвет на БСП, въпреки решение на върховния съд за въстановяването му в него.

Принуждават ме да връчвам призовки на членове на БСП за разпит. Няма да изпълня и това указание – да връчвам призовки на членове на Националния съвет, които трябва да обясняват защо Кирил Добрев не е допуснат на заседание, на което той присъстваше„, казва председателят на БСП на брифинг в парламента.

Лидерът на социалистите отново отхвърли намесата на прокуратурата във вътрешнопартийни дела на БСП, като я окачестви като „прецедент“.  „Ако една прокуратура започне да урежда вътрешнопартийни въпроси, с оглед вътрешнопартийни преврати и с оглед овладяване на една партия, за да бъде послушна, няма да стане така“.

Нинова съобщи, че за проблема е сезирала посланиците на страните от Европейския съюз, включително и  инспектората на Висшия съдебен съвет, защото „всички жалби, подадени от Кирил Добрев попадат в ръцете на един и същи прокурор“, а уж делата се разпределяли на случаен принцип.

От изявление на служебния правосъден министър Крум Зарков, направил проверка по казаното от Нинова, обаче нещата изглеждат по твърде различен начин:

След изявлението на Корнелия Нинова от Народното събрание, че е била посетена от “двама униформени от съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане”, в качеството си на министър на правосъдието незабавно извърших проверка, от която установих следното:

Служители на Главна дирекция “Охрана” са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си“.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.