Последни новини
Home / Законът / Нинова се оплака от прокурорски натиск заради К. Добрев, а то било разпореждане на съда по нейна жалба срещу Явор Дачков

Нинова се оплака от прокурорски натиск заради К. Добрев, а то било разпореждане на съда по нейна жалба срещу Явор Дачков

Defakto.bg

Прокуратурата е задействала мярката „принудително довеждане“ на лидера на БСП Корнелия Нинова заради жалбата на съпартиеца й Кирил Добрев за неизпълнение на съдебно решение на Върховния касационен съд. Това съобщи Нинова на брифинг в Народното събрание, като уточни, че рано сутринта в дома ѝ са били изпратени двама служители от „Съдебна охрана“. Тя обаче не ги е посрещнала, защото вече е била тръгнала към парламента. Поводът според Нинова е започнала проверка на прокуратурата по жалба на един от нейните критици  Кирил Добрев.

Жалбата на Добрев е за това, че не е бил допуснат на заседание на Националния съвет на БСП, въпреки решение на върховния съд за въстановяването му в него.

Принуждават ме да връчвам призовки на членове на БСП за разпит. Няма да изпълня и това указание – да връчвам призовки на членове на Националния съвет, които трябва да обясняват защо Кирил Добрев не е допуснат на заседание, на което той присъстваше„, казва председателят на БСП на брифинг в парламента.

Лидерът на социалистите отново отхвърли намесата на прокуратурата във вътрешнопартийни дела на БСП, като я окачестви като „прецедент“.  „Ако една прокуратура започне да урежда вътрешнопартийни въпроси, с оглед вътрешнопартийни преврати и с оглед овладяване на една партия, за да бъде послушна, няма да стане така“.

Нинова съобщи, че за проблема е сезирала посланиците на страните от Европейския съюз, включително и  инспектората на Висшия съдебен съвет, защото „всички жалби, подадени от Кирил Добрев попадат в ръцете на един и същи прокурор“, а уж делата се разпределяли на случаен принцип.

От изявление на служебния правосъден министър Крум Зарков, направил проверка по казаното от Нинова, обаче нещата изглеждат по твърде различен начин:

След изявлението на Корнелия Нинова от Народното събрание, че е била посетена от “двама униформени от съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане”, в качеството си на министър на правосъдието незабавно извърших проверка, от която установих следното:

Служители на Главна дирекция “Охрана” са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си“.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.