Последни новини
Home / Законът / Радомир Чолаков: Трябва ни време, за да приемем всичките 22 закона по Плана за устойчивост

Радомир Чолаков: Трябва ни време, за да приемем всичките 22 закона по Плана за устойчивост

Defakto.bg

Осем точки има в дневния ред на първото заседание на правната комисия в НС, заяви  председателят на правната комисия Радомир Чолаков пред БНР. Идеята му е била първо да се гледат „по-лесните“ закони от Плана за възстановяване и устойчивост, за да се създаде атмосфера на диалогичност и консенсус. Но след изказване на служебния правосъден министър Крум Зарков Чолаков,  ще предложи първата точка да е предложението на Зарков за промени в антикорупционното законодателство, коментира  самият той.

Втората точка ще бъде Изборния кодекс, по който са внесени три  законопроекта.  Междувременно включването на законопрокетите за промени в ИК в седмичната програма на НС,  предизвикаха спорове в пленарна зала.  Прието беше  Изборния кодекс да е точка втора в петък, след провеждането на редовния парламентарен контрол.

Милен Матеев от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“  остро възрази, че  не може в петък да се разглеждат законопроекти, които не са минали през правната комисия. Йордан Цонев  от ДПС отвърна, че точката трябва да остане, защото  „още от миналия парламент Матеев е приел за своя кауза Изборният кодекс да бъде бавен и да не се разглеждат промените“. Два от законопроектите предлагат връщане на хартиената бюлетина.

Страната има нужда от спокойствие, наистина има нужда от консенсус за Изборния кодекс. Тази тема буквално раздра обществото. Това е някаква перманентна истерия! Някаква група хора нямат доверие на хартията, друга огромна група хора нямат доверие на машините. Хора, ние неспособни ли сме да възстановим и да си имаме доверие?!“, коментира Радомир Чолаков.

Ако правителството и президентът казват, че трябва да прием 22 закона от Плана за развитие, аз, като председател на комисията, обещавам, че ще положа всички усилия това да се случи.  Но ни трябва време! Ако няма да ни дадат време обаче, ако започва бързо сега консултативния процес, ако бързо започнат да се връчват мандатите, това означава, че ние няма да имаме време.  Който иска да приеме законите или трябва да ни осигури време, или трябва да каже: „Отивате на избори“.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.