Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени решения на бившия министър на екологията, които спряха строежа на автомагистрала „Струма“

ВАС отмени решения на бившия министър на екологията, които спряха строежа на автомагистрала „Струма“

Defakto.bg
  1.  

Два различни съдебни състава на Върховния административен съд отмениха решения на министъра на екологията, с които са спрени процедури за извършване на оценки за съвместимост във връзка със строежа на автомагистрала „Струма“, съобщават от съда.

На 1 август т.г.  тогавашният министър на екологията в оставка Борислав Сандов отмени всички предишни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда(ОВОС), които позволяваха в обозримо бъдеще да бъде довършена АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Според Сендов Европейската комисия (ЕК) очаквала да се направи нова оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и нова Оценка за съвместимост с екологичната мрежа „Натура 2000“ на целия участък.

Решението му бе оспорено пред ВАС от Агенция „Пътна инфраструктура“

Цялото съобщение на съда:

Едното отменено от ВАС решение е № 10-ОС/01.08.2022 г. С него е прекратена започналата по реда на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитени зони (Наредбата за ОС) процедура за инвестиционно намерение с вх. № ОВОС-98/11.11.2021 г. „Изпълнение на част от мерките за смекчаване на въздействията на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, посочени в Решение по ОВОС №3-3/2017 г. чрез изграждане и модифициране на оградни и дефрагментационни съоръжения по път 1-1 от км 380+300 до км 396+137 (част от дясното платно на АМ Струма Лот 3.2.) и повишаване на безопасността в участъка”, с възложител Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Второто отменено от върховните магистрати решение е № 09-ОС/01.08.2022 г. С него е прекратена процедура за съгласуване на задание за проект за изменение на ПУП – ПП за ЛОТ 3, ЛОТ 3.1 от км 359+068=км 359+483,52 от ЛОТ 2 до км 376+000 и център за управление с временна връзка с път 1-1 в землището на гр. Симитли, с. Крупник и с. Полето, община Симитли, в участъка от км 373+100 до км 376+000 – дясно платно и ПУП-ПП за обект: “АМ Струма4‘ ЛОТ 3, ЛОТ 3.1. за участък от км 373+100 до км 376+000 – ляво платно“.

Прекратявайки процедурата по извършване на оценка за съвместимост поради констатирана липса на анализ на предвидените смекчаващи мерки спрямо специфичните природозащитни цели, министърът е действал в разрез с принципа на предвидимост, който предполага последователност и непротиворечивост. Вместо да пристъпи към прекратяване на процедурата, министърът е следвало изрично да укаже на вносителя на инвестиционното предложение, че следва да изготви анализа си въз основа на специфичните природозащитни цели, предложени на 16.08.2022 г. за обществено обсъждане, и едва след неизпълнение на указаното, да пристъпи към прекратяване на процедурата.

Общите, приоритетни, специфични и подробни природозащитни цели на защитените зони са били поместени на портала за обществени обсъждания на МОСВ със срок за обществено обсъждане до 16.08.2022 г. Следователно към датата на издаване на двете процесни решения на министъра – 01.08.2022 г., все още не са били налице одобрени, влезли в сила специфични природозащитни цели на двете защитени зони, въз основа на които Агенция „Пътна инфраструктура“ да има обективна възможност за предприемане на съответните необходими действия по изготвяне на анализ.

Министърът е посочил като основание за прекратяване на процедурата и коментари на Европейската комисия (Реф. Ares (2019) 6378788-15/10/2019) от 15 октомври 2019 г. върху апликационната форма на лот 3.2. на АМ Струма, в които се посочват нарушения на чл. 6.3 на Директива 92/43/ИО в решение по ОВОС № 3-3/2017, с което е одобрено трасе на АМ Струма в лот 3.2. Визираните от административния орган най-общо като „редица нарушения” са лишени от конкретика и отново не дават яснота как тези „редица нарушения” обосновават недопустимостта на предложеното от жалбоподателя АПИ ИП.

Върховните магистрати връщат преписките по двете дела на министъра на околната среда и водите за продължаване на процедурите по оценка на съвместимостта, съобразно указанията на съда.

Определенията по административни дела № 8299 и № 7567 от 2022 г. могат да се обжалват пред петчленни състави на Върховния административен съд.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.