Последни новини
Home / Гостува ни / Десни, центристи и либерали в 48-ото НС решиха: Пращаме оръжие на Украйна. Левите против.

Десни, центристи и либерали в 48-ото НС решиха: Пращаме оръжие на Украйна. Левите против.

Defakto.bg
Народното събрание одобри окончателно проекта, според който България ще окаже военна помощ на Украйна. Пълното му наименование е „Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна“.
„За“ гласуваха 175 депутати:  ГЕРБ – СДС, „Продължаваме Промяната“, ДПС,  „Демократична България“ и „Български възход“.   „Против“ 49 – от БСП и от „Възраждане“, „въздържал се“ – един от ПП.

В приетото решение е записано, че до месец Министерският съвет трябва да извърши преглед на наличното въоръжение и техника, за да е ясно какво може да предостави страната.  Служебният кабинет е отговорен да подмени дареното въоръжение със съвременни и съвместими с нашите съюзници отбранителни системи  (виж най-долу).

По предложение на Атанас Славов от „Демократична България“ бе гласувано още България да се включи в защита на Украйна срещу Русия по съдебния й иск  пред Международния  съд на ООН в Хага и пред ЕСПЧ  в Страсбург.  Той заяви,  че „ДБ“ предлагат проекта на решение с ясното съзнание, че сме много закъснели да застанем редом до нашите съюзници и партньори от НАТО и ЕС, оказвайки истинска военна подкрепа за Украйна.  Отбеляза, че това е решение за укрепване на отбранителните способности на България.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС определи приемането на въпросното проекторешение като важно за външнополитическия имидж на страната.  Той посочи, че се радва, че някои от представените политически партии най-накрая са намерили сили да счупят „евроазийските окови“, в които са били впримчени в рамките на 47-ото Народно събрание. Наистина държавата ни сега ще има възможността да демонстрира лицето, което ѝ отива- на геостратегически, геополитически играч в тази част на Европа, който последователно се придържа към цивилизовани и цивилизационни позиции, смята  Георгиев.
Стефан Янев, председател на ПГ „Български възход“, заяви , че парламентарната му група подкрепя предложеното решение.
„Възраждане“ организира протест пред НС срещу решението за изпращане на оръжие в Украйна, в зала БСП протестира с листовки, на които пише „Не на оръжията -МИР“.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ определи поддръжниците на решението като   „евроатлантическата сбирщина“  в парламента,  която се опитва да въвлече България в конфликт, което е огромна грешка за външната политика и дипломацията.

Истински цинизъм е да поддържаш въоръжение от миналия век, съветско, и да твърдиш, че искаш боеспособна българска армия, която да осигурява нашата сигурност“, каза Даниел Лорер („Продължаваме Промяната“).  „Няма да я оголим тази българска армия, ако се разделим с тези руски доспехи“, изискано  добави той.
Кристиан Вигенин, зам. председател на НС

Цинизъм е да  пращаме  оръжие, за да се избиват руснаци и украинци, а ние да си превъоръжаваме армията

( Изказване на зам. председателя на НС Кристиян Вигенин, един от малцинството):
 …Припомням, че има декларация на Народното събрание от 24 февруари, с която се осъжда военната интервенция на Руската федерация в Украйна. Има решение, прието с огромно мнозинство, за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна. Всички вие сте гласували за него на 4 май. То беше труден компромис, който обаче запази единството на Народното събрание. Сега с днешния проект вие ще го разрушите.
Как се стига до това решение?
Първо, не беше поискана информация как решението от 4 май е изпълнено. Ние всъщност не знаем. За пръв път обсъждането на такъв ключов въпрос беше направено в комисиите на Народното събрание без участието на службите за сигурност. Нито бяха поискани предварително доклади от тях как това решение би се отразило на нашата сигурност. Не бяха поискани анализи за реалните възможности на България да предостави каквато и да е военна техника, без да бъдат поставени под риск военните способности на страната ни. Нито пък какви биха били резултатите за самата Украйна, ако такава помощ бъде предоставена.
     Това решение, което искате да приемете днес, създава тежък институционален разлом, доколкото президентът ясно изрази позиция против предоставянето на военна помощ. Още по-проблематично е, че решението в тази посока се взема от Народно събрание, което, както се очертава, ще си отиде по Коледа.
Решение, с което се задължава временен служебен кабинет, назначен от президента. Всичко това е една колективна безотговорност, която ни се представя, цената на която ще плащат хората.
Ние в тази колективна безотговорност нито ще подкрепим, нито ще участваме.
И най-важното е, че това решение днес допълнително задълбочава разделението в българското общество, което в същото време, в голямото си мнозинство не приема въвличането на България в конфликта. И каквото и да говорите за резултатите от изборите, всички социологически проучвания ясно показват къде стоят българските граждани по отношение на това, което се опитвате да решите днес.
Най-накрая този проект обвърза пряко военната помощ на Украйна с модернизацията на Българската армия. Това е цинизъм. Какво на практика означава това – нека си изпратим старите оръжия в Украйна, нека украинци и руснаци се избиват с тях, а ние ще си изпросим нови от партньорите.
Както се казва, с един куршум – два заека. Това не само, че е цинично, но е отвратително.
За мен няма съмнение, че солидарност с Украйна е нужна. Войната се води на територията на Украйна. Възмутително е, че срещу зимата стотици хиляди остават без ток, без вода, без отопление.  Но България би могла да има съвсем различна роля, която вярвам, може да бъде оценена и от българските граждани, и от партньорите ни.
Аз вярвам, че България може да бъде държава, която работи за мира, а не за задълбочаване на военния конфликт.  България може да бъде държава, която помага за възстановяване на разрушената инфраструктура в Украйна.
България може да бъде държава, която оказва сериозна хуманитарна помощ, особено в районите, населени с етнически българи.
Това, което правите днес, е просто една необмислена политическа акция. Този текст е непоправим и трябва да бъде отхвърлен в неговата цялост.
С тези действия днес вие не утвърждавате, а ерозирате подкрепата за ЕС и НАТО в българското общество.
Днес се ражда една коалиция на войната, която рано или късно ще доведе до тежка политическа цена за всички, които днес натиснат копчето „за“ това решение..
Решението на НС:

1. Министерският съвет в срок до един месец да внесе в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа за Украйна като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане на жертвата на агресията, съобразно българските възможности и гарантирайки сигурността и защитата на населението.

2. Министерският съвет в кратък срок да организира подписването на споразумения за предоставяне на необходимото военно оборудване, отчитайки българските възможности.

3. В срока по т. 1 Министерският съвет да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО и партньорите в Европейския съюз за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващи способности или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускореното освобождаване от остарялото съветско въоръжение и техника.

4. Министерският съвет в рамките на общите усилия на Европейския съюз да идентифицира и предложи на Народното събрание пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната.

5. В рамките на оказваната военна и военнотехническа подкрепа за Украйна възлага на Министерския съвет в срок до 10 ноември 2022 г. да предприеме всички необходими действия за деклариране готовността на България за принос към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM).

6. Министерският съвет да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и да встъпи в делото на Украйна срещу Руската федерация пред Международния съд на ООН. Също така да подкрепи усилията на международната общност за разследване на военните престъпления, извършени от руската армия на територията на Украйна.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.