Последни новини
Home / Законът / Министър Демерджиев: Поне 16 служители на МВР са отговорни за трагедията с двамата полицаи

Министър Демерджиев: Поне 16 служители на МВР са отговорни за трагедията с двамата полицаи

Defakto.bg

Заради случая в Бургас, при който в края на август автобус с нелегални мигранти блъсна полицейска кола и причини смъртта на двама униформени, ще бъдат наложени дисциплинарни наказания на 16 служители на МВР от различни структури, отговарящи за охраната на границата. Това обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Има данни за 16 служители на МВР, които са нарушили свои задължения или са извършили  действия, които могат да се третират като престъпления“, заяви министърът.  Докладът от извършената проверка  на инспектората е предаден на Окръжна прокуратура,  за да прецени данните, свързани с  престъпления.  В останалата си  част докладът е предаден на всички ръководители на Гранична полиция, жандармерия и ОДВР Бургас, каза Демерджиев, който беше поел ангажимент пред близките на загиналите да изясни ситуациията, довела до кончината на  двамата полицаи.

Сред уличените полицаи са директорът на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ комисар  Антон Мирков, който вече подаде оставка, както и началниците на Граничните полицейски управления в Бургас и Малко Търново.

Най-съществените нарушения са извършени от служители на Гранична полиция, съобщи  министър Демерджиев. Той заяви, че каналджиите Омар, който беше задържан като шофьор на автобуса блъснал полицейския автомобил, и неговият съучастник са били арестувани един ден преди престъплението. Те обаче са били освободени с мотив, че срещу тях няма доказателства за извършено нарушение.

И след като са освободени, са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички. Не е подадена информация, каквато е трябвало да бъде подадена, 17 мин. преди инцидента. Подадена е 3 минути преди инцидента и всички действия, които се коментираха на двамата служители, трябва да се третират в аспекта на това, че те са получили информация в последния момент, без да знаят, какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейските разпореждания и без да знаят, че той се движи с висока скорост и е склонен да преминава през полицаите, които се опитват да го спрат„.

Всички полицейски служители извършили дисциплинарни нарушения са отстранени от длъжност. Утре ще приключат дисциплинарните производства срещу тях, а доклада с извършената проверка вече е предаден на окръжна прокуратура, каза министър Демерджиев.

„Има стотици служители на „Гранична полиция“, които съвестно изпълняват задълженията си. И трябва да отстраняваме тези, които не заслужават да носят пагона“, каза още министърът.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.