Последни новини
Home / Гостува ни / БХК: Кой настанява украински бежанци в лагера за задържане на незаконни мигранти в Елхово

БХК: Кой настанява украински бежанци в лагера за задържане на незаконни мигранти в Елхово

Defakto.bg

Тази сутрин 25 новопристигнали от Украйна бежанци са били закарани и настанени във фургоните в двора на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ гр. Елхово, който години наред бе подготвян и оборудван да функционира като специален дом за принудително настаняване (задържане) на незаконно пребиваващи чужденци към Дирекция „Миграция“ на МВР. В групата има 10 деца, едно от които – бебе, съобщава БХК.

Цялото съобщение:

Вече пети месец Българският хелзинкски комитет настоява пред отговорните за управлението на бежанската криза държавни институции да не използват фургонния център в Елхово за настаняване на бягащите от войната в родината си украинци. Тази практика противоречи не само на закона, но и на елементарната човещина. Центърът в Елхово е изграден от метални фургони, част от които през лятото все още не бяха свързани с канализация, течаща вода и електричество. Не е ясно дали към днешна дата тези проблеми са отстранени. Отопляват се с конвекторни печки, които не са безопасни за деца. Липсват базови битови условия, няма и възможност за осигуряване на топла храна, единствено допустима по закон за изхранване на деца. Липсва какъвто и да било достъп до административни и социални услуги, неясно е как и дали изобщо ще има организирана медицинска помощ на място.

При тези условия тази сутрин там са откарани хора с деца, без на настанените или на която и да било от работещите с бежанци организации, да бъде отговорено на следните въпроси:

  • Кой е разпоредил настаняването на новопристигащи от Украйна бежанци в центъра за задържане на МВР в Елхово?
  • Как ще се осигурят основните нужди – гарантирани по закон и разписани в хуманитарната програма на правителството – на уязвимите групи, каквито са и децата?
  • Кой на място отговаря за обгрижването на тези хора, какъв е бюджетът за издръжката им и какво включва тя?
  • Колко дълго ще останат хората там?

Настояваме за спешна среща на гражданските организации, подпомагащи бежанците, с ръковоството на определената от служебното правителство нова Временна оперативна група, отговорна за координацията на дейностите за украинците под временна закрила.

За пореден път настояваме и за прозрачност в работата ѝ, и за елементарно човешко отношение към бягащите от войната в Украйна хора, които са потърсили закрила в България.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.