Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър Мария Павлова и главният директор на ГДИН Ивайло Йорданов посетиха Бургас

Зам.-министър Мария Павлова и главният директор на ГДИН Ивайло Йорданов посетиха Бургас

Defakto.bg

 

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха затвора в Бургас, затворническото общежитие „Дебелт“ и пробационната служба в града. В затвора те се срещнаха с представители на Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ), проведоха открит и конструктивен разговор по проблемите в сектора, съобщава пресцентърът на МП.

Това са поредните места за лишаване от свобода, които екипът на Министерството на правосъдието и на ГДИН проверяват на място.

Във фокуса на проверката в Бургас, освен условията на труд на служителите и условията на лишените от свобода, бе и социалната дейност в пенитенциарните заведения и строително-монтажните работи, които текат там.

В Бургаския затвор се изпълнява наказанието „лишаване от свобода“ на лица с постоянно местожителство в областите Бургас, Ямбол и Сливен. Към затвора действат арест и 4 общежития. Общият брой на лишените от свобода е 688, в ареста са настанени 96 задържани лица, 51 от тях чужди граждани. Общият брой на служителите е 367, от тях 281 надзорно-охранителен състав.

По време на обиколката, началникът на затвора ст. комисар Янчо Желев информира, че в Бургас социалната дейност и възпитателна работа са основни средства за ресоциализацията на лишените от свобода. Освен задължителните диагностична и индивидуална корекционна дейност, се провеждат програми за въздействие, за намаляване на риска от рецидив и риска от вреди, обучение и квалификация на лишените от свобода; творчески, културни и спортни дейности и религиозна подкрепа.

В затворническото общежитие в Дебелт, което е смесено – от открит и закрит тип, в момента приключват строителните дейности по нов корпус. С него основните сгради на територията в Дебелт стават 3. Новият корпус е с капацитет 67 лица. Очаква се той да бъде пуснат в експлоатация в началото на месец декември. В него ще бъдат настанени лишени от свобода открит тип. При изграждането му са спазени всички европейски изисквания. Изграден е със средства на МП и труда на лишените от свобода.

Затворническо общежитие Дебелт е най-новото и модерното заведение в системата за изпълнение на наказанията, открито през 2017 г.  То отговаря на всички европейски стандарти за третиране на лишените от свобода и е съоръжено с модерни охранителни системи. Изграждането му бе реализирано със средства от Норвежкия финансов механизъм /НФМ/.

През настоящия програмен период на НФМ е предвидена реконструкция и ремонт на друго общежитие към затвора в Бургас – „Строител“, което ще бъде обособено в преходно отделение или т.нар. half way houses за адаптация на затворници.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.