Последни новини
Home / Законът / Какви са правата на непълнолетните, научиха тийнейджъри от зам.районния прокурор на Благоевград

Какви са правата на непълнолетните, научиха тийнейджъри от зам.районния прокурор на Благоевград

Defakto.bg

Структурата и функциите на прокуратурата, както и отговори на въпроса кога непълнолетните  могат  да се обръщат към прокуратурата, обясни на ученици  от СУ „Кузман Шапкарев“  прокурор Елица Калпачка, зам.-административен ръководител на Районна прокуратура-Благоевград, съобщават от  Асоциацията на прокурорите в България.

Срещата с тийнейджърите  е поредната в рамките на Инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, организирана от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ)  и Камарата на следователите в България (КСБ), с подкрепата на Националната мрежа за децата.   Инициативата е насочена към развитие на правосъзнание и правна култура на децата.  В срещата са взели участие  младежи от  10, 11 и 12 клас на СУ „Кузман Шапкарев“.

„Правосъдието трябва да е достъпно, подходящо за възрастта, бързо, старателно, адаптирано и съобразено с нуждите и правата на детето“, посочва пред тях  прокурор Калпачка.

Тя е  запознала децата с правата, които имат, ако  пострадат от престъпление. „Всяко дете, пострадало от престъпление, има право да бъде информирано за съдебните процедури, в които трябва да участва, да бъде запознато с правата му и да бъде изслушано. То има право да получи подкрепа и закрила от специалисти (лекари, психолози), правна помощ, на обезщетение и компенсация за причинени вреди, да обжалва решения на съда и прокуратурата“, обяснява прокурорът.

Учениците са се запознали и със  санкциите, които Наказателният кодекс предвижда, в случай, че малолетен или непълнолетен извърши  престъпление.

Когато справедливостта изчезва, то не остава нищо, което би могло да придаде ценност в живота“,  с цитат от Имануел Кант е завършила лекцията на зам.-районния прокурор на Благоевград.

Кампанията на АПБ продължава с ученици от  различни градове в цялата страна.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.