Последни новини
Home / Законът / Какви са правата на непълнолетните, научиха тийнейджъри от зам.районния прокурор на Благоевград

Какви са правата на непълнолетните, научиха тийнейджъри от зам.районния прокурор на Благоевград

Defakto.bg

Структурата и функциите на прокуратурата, както и отговори на въпроса кога непълнолетните  могат  да се обръщат към прокуратурата, обясни на ученици  от СУ „Кузман Шапкарев“  прокурор Елица Калпачка, зам.-административен ръководител на Районна прокуратура-Благоевград, съобщават от  Асоциацията на прокурорите в България.

Срещата с тийнейджърите  е поредната в рамките на Инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, организирана от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ)  и Камарата на следователите в България (КСБ), с подкрепата на Националната мрежа за децата.   Инициативата е насочена към развитие на правосъзнание и правна култура на децата.  В срещата са взели участие  младежи от  10, 11 и 12 клас на СУ „Кузман Шапкарев“.

„Правосъдието трябва да е достъпно, подходящо за възрастта, бързо, старателно, адаптирано и съобразено с нуждите и правата на детето“, посочва пред тях  прокурор Калпачка.

Тя е  запознала децата с правата, които имат, ако  пострадат от престъпление. „Всяко дете, пострадало от престъпление, има право да бъде информирано за съдебните процедури, в които трябва да участва, да бъде запознато с правата му и да бъде изслушано. То има право да получи подкрепа и закрила от специалисти (лекари, психолози), правна помощ, на обезщетение и компенсация за причинени вреди, да обжалва решения на съда и прокуратурата“, обяснява прокурорът.

Учениците са се запознали и със  санкциите, които Наказателният кодекс предвижда, в случай, че малолетен или непълнолетен извърши  престъпление.

Когато справедливостта изчезва, то не остава нищо, което би могло да придаде ценност в живота“,  с цитат от Имануел Кант е завършила лекцията на зам.-районния прокурор на Благоевград.

Кампанията на АПБ продължава с ученици от  различни градове в цялата страна.

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.