Последни новини
Home / Законът / СРП протестира пред СГС отказа на съда да замени домашния арест на Васил Михайлов със задържане под стража

СРП протестира пред СГС отказа на съда да замени домашния арест на Васил Михайлов със задържане под стража

Defakto.bg

Прокурор от  Софийска районна прокуратура внесе протест в Софийски градски съд (СГС) срещу отказа на Софийски районен съд да измени „домашения арест“  на Васил Михайлов, нашумял като „прокурорския син“  с по-тежка мярка за неотклонение.

Вечерта на 02.11.2022 г. състав на Софийски районен съд отхвърли  доводите на наблюдаващия прокурор за изменение на мярката и остави Васил Михайлов под „домашен арест“.  Той е привлечен към наказателна отговорност за нанасяне на телесни повреди на две лица и закана с убийство спрямо трето лице в  Перник, напомня СРП.  Обвиняемият беше задържан под стража, а на 27 октомври т.г. , а  Софийски градски съд замени задържането с  „домашен арест“.

Преди дни стана известно, че 18-годишният Михайлов е нарушил домашния си арест.   Обвиненият за побоища младеж обясни, че е  отишъл до питейно заведение за около минута, за да вземе ключове,  които оставил, преди да бъде задържан преди пет месеца. Съдът прие обясненията му, че той е  бил в заведението, преди да се установи на адреса, където трябва да изтърпява задържането, а не след това.

По повод разпространените записите, на които се вижда как Михайлов се разхожда из квартала в Перник бе прието, че   няма експертиза, която да доказва автентичността им. След постъпило писмо в Софийска районна прокуратура от Областна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и репортаж в медиите, че Михайлов е нарушил мярката за неотклонение „домашен арест“,  като е излизал, наблюдаващият прокурор внесе искане в съда за определяне на мярка „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Според обвинението нарушаването на мярката за неотклонение е станало поне пет пъти за период между 7 и 40 минути.

Според данните, които бе получил от разпоредената проверка по спазването на мярката за неотклонение,  служебният правосъден министър Крум Зараков прогонозира, че с домашния  арест на младежа е  преключено.  Главният прокурор пък поиска оставката на бащата, прокурор в Перник, заради поведението на  сина му.  Излезе наяве, че срещу Михайлов-младши има няколко преписки, но пернишките прокурори са отказали произнасяне заради познанството с баща му. След избуханлия скандал и протест на кмета Станислав Владимиров, документите по последните изяви на момочето спешно бяха препратени в в София, а той бе арестуван.

Васил Михайлов прекара в ареста близо пет месеца заради обвинения за закана за убийство над жена и побои над двама мъже.

Конкретни сигнали за семейството на Васил Михайлов не са достигали до мен. Преди да стане този взрив на недоволство в Перник, аз съм чувал, че има един буен хлапак, който в дискотеките проявява своите способности, които явно притежава от спортното си минало.“ Това каза кметът на Перник  Станислав Владимиров, пред БТВ.

Владимиров коментира още, че младежът  е имал заложби да се развие като спортист. Учил е в спортно училище. „Той обаче избира старомодния начин, да се изживява като мутра. Учуден съм, че момче на 20 години се държи по този начин. Имаше някаква мода в началото на 90-те. Наистина такава мода за такъв бабаитлък отдавна е отминала. Аз не знам защо това момче избира да бъде ретро, вместо да бъде модерно в съвременния свят. Той наистина е могъл да бъде шампион и наистина да бъде гордост и за себе си, и за своите близки“, заяви още  кметът на Перник.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.