Последни новини
Home / Законът / Със 125 гласа „за“ и 100 „против“, парламентът върна хартиените бюлетини в Изборния кодекс

Със 125 гласа „за“ и 100 „против“, парламентът върна хартиените бюлетини в Изборния кодекс

Defakto.bg

Парламентът прие на първо четене законопроектите на „БСП за България“ и на „Демократична България“ за промени в Изборния кодекс (ИК).

Измененията, предложени от левицата, предвиждат избирателте да имат избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Законопроектът на БСП  подкрепиха 125 народни представители и 100 бяха „против“, без въздържали се.

Законопроектът на ДБ първо беше отхвърлен, а след това подкрепен при прегласуването със 123 гласа „за“, 99 „против“ и 1 „въздържал се“. Той предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори. С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот.

Депутите  отхвърлиха законопроекта на „Възраждане“ за изменение на ИК с 56 гласа „за“, 60 „против“ и 106 въздържали се. От партията предлагаха съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание, да има видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете, и задължително да се преброяват контролните отрязъци от машинното гласуване.

От ПГ на „Продължаваме Промяната“ предложиха тайно гласуване на законопроектите, но искането беше отхвърлено и при прегласуването с 99 гласа „за“, 125 „против“ и 1 „въздържал се“. Очаква се за второ четене ДБ да внесе предложение за  въвеждане на преброителни центрове  за  да се предотвратят
манипулациите при отчитането на изборни резултати.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.