Последни новини
Home / Законът / Вътрешният министър Иван Демерджиев призова да се ръзвържат ръцете на МВР да разследва и магистрати

Вътрешният министър Иван Демерджиев призова да се ръзвържат ръцете на МВР да разследва и магистрати

Defakto.bg

МВР обследва политици и лидери на партии за финансови злоупотреби, съобщи министърът

Анализите на главния прокурор  са базирани на неверни данни, каза той

Има сериозни данни за извършвани нарушения, свързани с движение на финансови средства от политици, включително лидери на партии, коментира вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Той добави, че разследваниятаса напреднали и те „набъбват с всеки ден“. По повод разследването за магистрала „Хемус“ и средствата отпуснати за строежа ѝ министърът посочи, че се очакват до края на ноември резултати от проверки на НАП, като след това ще трябват още няколко седмици на МВР, за да стигне до съответните изводи и да ги докладва на прокуратурата. По случая към момента има девет обвиняеми, сред които и представители на големи дружества.

Демерджиев призова парламента да развърже  ръцете на МВР да разследва и магистрати:

Всички разследвания по отношение на магистратите са предоставени на следователите, които са част от прокуратурата. Докато не се даде право да ГДБОП да ги разследва, няма как да има резултати“,  мотивира се  министърът.

Според Демерджиев,  анализите, които главният прокурор представя често са базирани на неверни данни и като цяло не се отличават с много високо качество.

По повод твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че битовата престъпност нараства  заради атаките срещу прокуратурата и закриването на специализираната прокуратура, Демерджиев  заяви, че според него  става дума за грешни данни и обеща да даде на главния прокурор верните.

Ръстът на битовата престъпност е 1% спрямо 2021 година. В същото време разкриваемостта се увеличава със 7%. При това положение дали проблемът е в МВР или в прокуратурата и съда, евентуално. Ако прокуратурата подобри работата си със 7%, това ще се усети. Да се прави връзка между битовата престъпност и закриването на специализираната прокуратура е правно неиздържано. Няма как да има връзка между двете неща, защото тази прокуратура никога не се е занимавала с битовата престъпност, каза министърът.

Във  връзка с броя на полицаите, проверявани за покровителство на Георги Семерджиев – около 50, Демерджиев  посочи, че лошото в случая е, че не става въпрос за кой знае колко високопоставен и влиятелен човек. Това са системни и порочни практики, не само в МВР, а и във всички правоохранителни органи. Но важното е, че се чистим. Ще ползвам цялото време което имам, за да ги прекратя. Надявам се, че всеки следващ министър ще предприеме подобни действия“, каза Иван Демерджиев.

Той обяви, че следващата седмица ще се внесат нови искания за проверка на служители на МВР за извършени престъпления.

„Никой не ми е предлагал да остана министър на вътрешните работи. Съпричастен съм към хората в системата. Започнах да върша много неща с амбиция и желание“, така служебният министър отговори на въпрос дали му е предлагано да запази поста си в един бъдещ редовен кабинет.

По отношение на хакерската атака срещу сайта на Държавна агенция „Разузнаване“ Иван Демерджиев коментира, че това са по-скоро имиджови атаки, целящи да създадат определени настроения и резултати в обществените нагласи. На тази страница не се съдържа никаква сериозна информация. Сама по себе си атаката срещу нея е удар във въздуха, добави той.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.