Последни новини
Home / Законът / Обвиниха зам.-командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ заради инцидента, при който загина подп. Валентин Терзиев

Обвиниха зам.-командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ заради инцидента, при който загина подп. Валентин Терзиев

Defakto.bg

 

Загиналият пилот Валентин Терзиев

Софийската военно-окръжна прокуратура повдигна обвинение на заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата „Граф Игнатиево“ Методи Орлов за трагичния инцидент с падналия МиГ-29 край Шабла, при който преди 17 месеца загина пилотът – подполковник Валентин Терзиев.

Полковникът е  разследван за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Според прокуратурата заради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолета МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра Орлов е трябвало да забрани на пилота да проведе стрелба с ракета, тъй като не е разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атаката.

В резултат на това се стига и до смъртта на подполковник Терзиев. Заради настъпилите щети по МиГ-29 пък Методи Орлов  ще отговаря и за това, че по непредпазливост е причинил щети на Министерството на отбраната  в размер на над 9 милиона лева.

Съобщение на военно – окръжна прокуратура:

Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник М.О. за причиняване на смърт по непредпазливост и на тежки вредни последици за Министерство на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения.

Досъдебното производство е образувано на 09.06.2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолет МиГ-29 е паднал в акваторията на Черно море срещу гр. Шабла, обл. Варна.

Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник М.О. за престъпление по чл.123, ал.1, вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК и по чл. 387, ал. 4, пр.2 вр. ал.2, пр.1, вр. ал. 1, пр. 3, във вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК.

Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на  стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не  забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор В.Т., тъй като след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Със същото деяние обвиняемият не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната – разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

Спрямо обвиняемия М.О. е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

От прокуратурата не изключват да бъдат привлечени още обвиняеми за смъртта на военния летец подп. Валентин Терзиев.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.