Последни новини
Home / Гостува ни / Стажантската програма „Фулбрайт“ към СРС организира конкурс за разработка по тема за правото на Европейския съюз

Стажантската програма „Фулбрайт“ към СРС организира конкурс за разработка по тема за правото на Европейския съюз

Defakto.bg

В сградата на СРС бе проведена церемония  по повод 13 – та годишнината  от учредяване на Стажантската програма на Софийския районен съд с подкрепата на комисия Фулбрайт 

Съдия Константин Кунчев в съавторство с Незабравка Възелова, юрист лингвист в отдела на ЕС, Филип Савов, съдия в СРС и  Мариана Николова – координатор на стажантската програма Фулбрайт.

 

На 20 октомври 2022 г. в сградата на Софийския районен съд, бул. „Цар Борис ІІІ“ № 54 се проведе годишната официална церемония на Стажантска програма „Фулбрайт“ към СРС.  Тя бе открита от заместник-председателя съдия Мария Дончева, акцентира, че най-важното нещо в програмата са не удостоверенията, а  положените от стажантите усилия, които  в бъдеще ще отличават най-добрите в юридическата професия.

След нея думата взе съдия Николай Чакъров, ръководител на Стажантска програма „Фулбрайт“ в СРС, който благодари на студентите за увеличаващия се интерес към програмата. Изтъкна усилията на съдия Евгени Георгиев, съдия Кърт Д. Енгелхард и в последните години на Константин Кунчев за постоянно разширяване програмата в контакт с различни съдилища у нас, включително административни съдилища и ВКС.

Съдия Чакъров предаде щафетата на трибуната на съдия Джейн Триш Милазо от Федералния окръжен съд за Източен окръг на Луизиана. „Това е моят първи път в България и е удоволствие да бъда тук. Досега в САЩ е работила с двама стажанти от България, вкл. на съдия Енгелхард. Имам удоволствието да видя тук толкова много стажанти, сред които навярно и двамата, които ще работят с мен през следващата година. Те ще могат да наблюдават различните процеси в моя съд, когато е възможно. Опитвам се да предоставя възможност да видят от първа ръка правосъдната система в САЩ.“

Анджела Родел – изпълнителен директор на „Фулбрайт“ – България, сподели, че това е късметлийската 13-та година за стажантската програма в България. Благодари на съдия Евгени Георгиев, който, след като е бил стипендиант на програма на „Фулбрайт“ в САЩ, е вдъхновил създаването на стажантската програма към СРС. Благодари и на всички участващи български и американски съдии и стажанти.

Съдия Морийн Дафи Луис от Окръжния съд в Лос Анджелис, щата Калифорния разказа, че работи в най-големия съд в света и в него съдиите разглеждат дела от всички отрасли на правото – от Холивуд, през наказателно до строително право, малки и големи дела. Всеки съдия има едновременно средно по 650 дела, което налага да се търсят и алтернативни начини за разрешаване на споровете. Засегна своята посветеност за развитие на медиацията, за която намерила съмишленик в лицето на съдия Евгени Георгиев. Медиацията е много полезна за бързо приключване на споровете, за да могат бизнесите да продължат нататък.

Интересен акцент в думите на съдия Луис беше споменът й за посещението на сградата на Гражданското отделение на СРС през една вечер на 2010 г. още докато е била в ремонт. Заедно с тогавашния председател и съдия Георгиев обиколили строежа с фенерче. За нея е удоволствие да види напредъка оттогава.  Съдът трябва да е средище за местната общност и в същото време сградата му да вдъхва респект, компетентност и прозрачност, заяви тя.  Обърна се към стажантите с призив да се възползват от предоставяните от програмата възможности, а след време и да върнат наученото в процеса на осъществяване на справедливо правосъдие.

Съдия Евгени Георгиев напомни първите стъпки на програмата. Тогава ентусиазъм са проявили 12 съдии, една от които и присъстващата на церемонията Десислава Попколева, понастоящем съдия във ВКС. Съвсем в началото стажантът бил само един (а тази година кандидатстваха общо 136, от които  на стаж бяха приети рекордния брой  стажанти 103). Така било измислено стажантите да бъдат привлечени с награда – още един стаж, но в САЩ. Съдия Георгиев призова стажантите да спазват мотото „Приемай с благодарност това, което ти се дава, и помагай на другите“.

По време на церемонията бяха  връчени удостоверения за участие на стажантите в цикъла за 2021 – 2022 г. Това сториха съдия Мария Дончева и Анджела Родел. Биляна Топалова – представител на „Лекс Арт“ и стажувала преди години при съдия Енгелхард, награди за отлично представяне в програмата на Инес Бакърджиева и Едуард Драганов.

За показаното изключително отговорно и постоянно отношение към решаването на възложените ѝ казуси и отличните познания в областта на правосъдната дейност, както и за разработването на самостоятелна научна студия Анна-Мария Събева получи награда, която ѝ дава право на едногодишен стаж при съдия от Върховния касационен съд.

Напомняме, че за отлично представяне в проведените в СРС 2019 -– 2021 г. стажове поради пандемията бяха едновременно наградени със стаж в САЩ Тихомир Рачев и Павла Сивова. Номинациите за наградата за цикъла в СРС 2021 – 2022 г. продължават до 01.12.2022 г., след което се очаква произнасянето на определената от страна на „Фулбрайт“ комисия.

През тази година стажантската програма ще връчи и нова награда на стажанти с отлично представяне и изявени интереси в правото на ЕС.

Конкурс

Стажантската програма „Фулбрайт“ към Софийския районен съд в сътрудничество с отдела за писмени правни преводи на български език в Генерална дирекция „Многоезичие“ на Съда на Европейския съюз организира конкурс за разработка относно правото на Европейския съюз. Победителите ще имат възможност на място да се запознаят с функционирането на Съда на ЕС, както и с професията на юрист-лингвистите. Идеята се реализира със съдействието на Незабравка Възелова, юрист-лингвист в този отдел, също преминала през Стажантската програма „Фулбрайт“ към СРС.

Изисквания за участие:

Могат да кандидатстват стажанти, участвали в програмата „Фулбрайт“ към СРС в периода 2017 г. – 2022 г.

Кандидатстващите следва да представят актуална автобиография с посочване на нивото на владеене на езици съгласно Общата европейска референтна рамка за езиците (ОЕРР).

Препоръчително е кандидатите да използват успешно английски език. Владеенето на други официални езици на Европейския съюз (особено френски и/ или немски език) е предимство.

Формат на разработката:

Есе на български език и резюме на есето на английски език.

Тема на разработката:

Значение на практиката на СЕС и ЕСПЧ за развитието на националната правна система.

Технически изисквания:

Обем до 12 страници за есето на български език и до 3 страници за резюмето на английски език.

Оформяне на страниците: формат: А4; шрифт: Times New Roman, 12 pt, Regular; подравняване: Justify, междуредие: 1.5 Lines; полета: Top, Bottom, Left и Right по 2,5 см; номериране на страниците: долу, вдясно.

Срок на подаване:  до 20.11.2022 г.

Награда:

Посещение в Съда на Европейския съюз в гр. Люксембург в периода от 11.03.2023 г. до 15.03.2023 г. за 8 стажанти. Стажантите ще бъдат придружени от двама ръководители..

Стажантите, които ще участват в посещението, ще бъдат избрани въз основа на комплексна оценка на есетата и представянето си в рамките на стажантската програма през посочените години.

Осигурено е финансиране от програмата на: нощувки и закуска, както и поне един от обедите.

Стажантите поемат сами: самолетни билети и лични разходи.

Възможно е стажантската програма да покрие допълнително и други разходи на участниците.

Програмата на посещението подлежи на уточняване, като някои от предвидените мероприятия са: посещение на Шенген и музея му; среща с представители на отдела за писмени преводи на български език към Съда на ЕС и представяне на работата на юрист-лингвистите и на възможностите за платен стаж в този отдел и в останалите служби на Съда на ЕС; срещи с българските съдии в Съда и Общия съд (в зависимост от техните времеви възможности); присъствие на съдебно заседание; обиколка на сградите на СЕС, посещение на библиотеката и др.

Напомняме, че СРС е обявил конкурс за 10 щ.бр. съдебни помощници, като документацията трябва да бъде подадена до 21.11.2022 г. Повече информация тук: https://srs.justice.bg/bg/news3/22654

Присъединяваме се към поканата на колегите от адвокатските общности да бъде постен документалният филм за доц. Кристиан Таков, великолепният предавател, учен и общественик. Виж тук https://www.sak-sas.bg/bg/news/1791-dokumentalen-film-za-zivota-i-deinostta-na-kristian-takov

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.