Последни новини
Home / Законът / Гешев полага венци от името на България и прокуратурата в лагера Аушвиц в памет на жертвите на Холокоста

Гешев полага венци от името на България и прокуратурата в лагера Аушвиц в памет на жертвите на Холокоста

Defakto.bg

 

Вторият ден от работното посещение на главния прокурор Иван Гешев в Република Полша продължава с негово участие в Международна конференция в град Краков. Акцент във форума ще е сътрудничеството между европейските държави по въпросите на сигурността и предотвратяването на прояви на омраза, базирани на етническа и религиозна нетърпимост.

Главният прокурор Иван Гешев взе участие в церемонията в памет на жертвите на Холокоста по повод 84-та годишнина от „Кристалната нощ”, която се проведе в лагера Аушвиц в Полша, напомни  ПРБ . Гостите преминаха през главния вход на лагера – емблематичната за мястото порта с надпис „Arbeit Macht Frei“. Представители на делегациите от различни
държави положиха венци на Черната стена.

Иван Гешев поднесе венци от името на Република България и от името на българската прокуратура, съобщи пресслужбата на държавното обвинение.

Гешев подчертава, че в исторически план България е положила усилия и е успяла да спаси представителите на еврейската общност у нас през Втората световна война. Главният прокурор е декларирал готовността на българските власти да се противопоставят активно на разпространението на антисемитски нагласи и на езика на омразата. „Загубените милиони животи трябва да бъдат урок за всички нас.
Историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките от нея”, казва  Иван Гешев.

Специални гости на събитието са били председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, председателят на парламента на Република Чехия Маркета Адамова, премиерът на Черна гора Дритан Абазович, секретарят на френския парламент Каролин Женевиев, представители на полската държава и международни организации, роднини на жертви на Холокоста. Гостите на събитието, организирано от Европейската еврейска асоциация, са запалили  6 свещи пред една от газовите камери в
лагера Аушвиц в чест на 6-те милиона евреи, станали жертви на Холокоста.

В своето изказване председателят на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин каза: „Всеки човек трябва да посети Аушвиц. Едно от най-ужасните места на света, но и едно от най-важните за хората. Заради самите хора. Тук са убити милиони заради омразата. Нашата цел е никога да не допускаме това да се повтаря. Всички ние имаме огромна сила и тя е в нас самите, да не позволим това.”
Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призова никога да не се мълчи за ужасите, които са се случили на това място, за да не бъде допускано подобно нещо да се случва отново.

Гостите на церемонията са потвърдили категоричен ангажимент за противодействие на антисемитизма, расизма и други форми на нетолерантност в съвременните общества, се казва в съобщението.

Странно е  Гешев да представлява България на един международен форум,  в който вземат участие премиери, комисари на ЕК, парламентаристи, вкл. председатели на парламенти. Свършиха ли се политиците или ние сме станали  Прокурорска република ли , коментира пред Де Факто юристът Петър Обретенов.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.