Последни новини
Home / Законът / Демерджиев за застреляния граничен полицай: При такава агресия, ще отговорим безкомпромисно

Демерджиев за застреляния граничен полицай: При такава агресия, ще отговорим безкомпромисно

Defakto.bg

 

 

При такава агресия с огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с необходимата сила. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни. Възнамерявам, днес очаквам да имам разговор с турския министър на вътрешните работи, ще изискам турската страна да разбие турските каналджийски мрежи. Докато те не бъдат разбити изцяло, всеки ден животът на нашите и другите служители, ще бъде застрашен.  Искам дебело да подчертая, че ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав.  Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите“ – това коментира вътрешният министър Иван Демерджиев по повод  трагичното събитие от снощи,  при което загина загина граничният полицай сержант  Петър Бъчваров.

Снощи около 20,35 часа в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит. Това обясни с главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела„, добави министър  Демерджиев.  Военнослужещият останал невредим.

Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила към вътрешността на Турция. Министърът потвърди, че става въпрос за трафиканти на мигранти, а турските власти работят по случая и полагат усилия тези хора да бъдат изправени пред закона.

Турските колеги работят по случая. Уверили са ни, че ще направят всичко възможно и необходимо тези хора да бъдат намерени и изправени пред закона. Доведена е жандармерия, доведени са разследващи. Много екипи работят, включително и във вътрешността, в подстъпите към Одрин и към останалите градове. Всеки ден това съоръжение се кърпи и поддържа постоянно и всеки ден се натъкват на такива дупки. В случая става въпрос за криминално деяние, става въпрос за изключителна агресия. За пръв път се подхожда по този начин“, каза Демерджиев.
По думите му граничните екипи постоянно и ежедневно се натъкват на дупки в оградата.

Тези момчета всеки ден с телата си спират този безпрецедентен натиск, това съоръжение не е дотам годно да ги запази, категоричен е министърът. „Всеки ден това съоръжение се кърпи, поддържа от тях, но постоянно се натъкват на дупки в оградата, обработват ги. В случая става въпрос за криминално деяние, става въпрос за изключителна агресия, за първи път се подхожда по този начин, коментира още   Демерджиев.

Изключително важно е да се пристъпи към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина, които са ефективни. Всичко това води до чувство на безнаказаност у тези хора, които извършват този тип дейност, което е престъпление съгласно чл. 281 от Наказателния кодекс. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията…Това ще е един от начините да спасим колегите, които залагат живота си всеки ден и всяка нощ на границата„,  смята  служебният вътрешен министър.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.