Последни новини
Home / Законът / Застрелян е граничен полицай край Елхово, ситуацията на българо-турската граница ескалира, смята проф. Веселин Вучков

Застрелян е граничен полицай край Елхово, ситуацията на българо-турската граница ескалира, смята проф. Веселин Вучков

Defakto.bg

Служител на „Гранична полиция“ е застрелян  в района на Елхово, съобщи МВР.  Инцидентът е станал снощи около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военослужещ, който изпълнява задължения  по охрана на границата в района на село Голям Дервент.

В резултат на изстрелите граничният полицай, който е бил на около 30-години, е починал на място, а военнослужещият се е оттеглил и не е пострадал.

Към района на инцидента незабавно са изпратени допълнителни патрули, уведомени са дежурния прокурор,  разследващ полицай, оперативни работници.

Стрелбата е дошла от турска страна. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района, съобщи БТВ.   За случая са уведомени разследващи полицаи, следователи и прокуратурата.

Между българските и турските гранични власти е проведена среща до контактния център до „Капитан Андреево“ за установяване и задържане на извършителя.

Към мястото на инцидента е заминал  вътрешният министър Иван Демерджиев.

Отменя се официалното честване на празника на МВР – 8 ноември.

Обстановката в крайграничното село Голям Дервент е сравнително спокойна, като след инцидента  се наблюдава полицейско присъствие и засилено движение на автомобили на „Гранична полиция“.

С или без този инцидент е необходима по-специална охрана по нашата граница, като основно допълнителният ресурс трябва да се потърси от армията, коментира пред БНР  бившият  вътрешен министър проф. Веселин Вучков.  Вътрешното министерство няма потенциал да осигури толкова допълнителни щатове, допълни  той.

За мен е много важно да се изясни стрелбата откъде е дошла, дали стрелците са потенциални мигранти. Трудно ми е да си представя, че колеги на нашите полицаи и военнослужещи от страна на граничната стража на Турция ще направят такова нещо. Но можем да направим извод, че ситуацията на българо-турската граница ескалира. Тя е твърде сериозна и в някои отношения надвишава като проблем ситуацията от периода 2013-2014 г., поради което ще трябва да се вземат по-категорични мерки„, заяви Вучков.

Според военния министър Димитър Стоянов става дума за случайно събитие. Той заяви пред БТВ, че:  „Моето мнение, че видеонаблюдението трябва да бъдат насочени и към турската територия. В момента съоръженията не позволяват това. Това съоръжение, в този вид, което беше представено като  „Китайска стена“, за което бяха дадени над 200 милиона лева, не е надеждно.

Трябва да се мисли за ново преградно съоръжение, което да е бетоново и с височина над 3 метра. Ние се справяме с охраната на границата. За съжаление днес с цената на живот, каза Стоянов и допълни, че при инцидента воннослужешият не се е оттеглял, както съобщи МВР.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.